Årstider

Höst, vinter, kyla, mörker, muskelstelhet, halkrisk, oro, smärta…
Foto: Sven Broman
 Vår, sommar, värme, sol, ljus, vatten, mjuk kropp, frihet…
Foto: Emma Bohlin

Mina associationer till de olika årstiderna är totala motsatser. Jag älskar sommaren, under de varma månaderna mår jag som bäst. Nu när vi går mot mörkare tider gäller det även min sinnesstämning. Vinter tycker jag inte alls om!

Under vinterhalvåret har jag svårt att ta mig ut. Jag blir mest sittandes inne. Bylsiga kläder väger ner, gör mig osmidig och tröttar ut. Snö och is utgör en livsfara och vart steg jag tar är en risk. Jag behöver hjälp att skrapa rutor och få på alla värmande lager innan jag kommer iväg någonstans. Jag blir beroende av människor i min omgivning.

Under sommaren kan jag ta mig fram, värmd av solen klarar jag av att resa, gå på festivaler, simma eller bara ligga i solen vid en sjö och läsa en bok.
På sommaren kan jag dra en mjuk klänning över huvudet, stoppa fötterna i ett par skor, ta mina nycklar och gå ut genom dörren. Jag är fri att röra mig som jag önskar.

Jag har mina strategier för att ta mig igenom vintern. Jag solar solarium och badar bastubad. Varma duschar, värmedynor, filtar och stickade sockar. Allt jag kan komma på för att hålla kölden borta från mitt inre i det längsta. Men när mörkret kommer för nära är det bara vetskapen att ljuset och värmen kommer tillbaka som verkligen hjälper. Likt ett djur som går i dvala väntar jag på att solen ska komma åter och tina upp mina stela leder, så att jag återfår min frihet. 

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen