Den tredje morgonen av vår vistelse på Kalmar Camping Rafshagsudden vad vädret lika strålande vackert som det varit dagarna innan. Det hade varit några varma dagar i solen dessutom sov vi i en varm husvagn om nätterna. För att kunna få någon sömn allas sov vi med fönsterna öppna och hade en bordsfläkt igång för att få korsdrag. Men så snart solen steg blev det för varmt att vara i husvagnen vad vi än gjorde. Därför gjorde vi utflykter om dagarna. Efter att vi ätit frukost och packat med oss färdkost gjorde vi oss i ordning för att åka tillbaka till Öland där vi varit dagen innan men inte hunnit med allt som vi velat se.
Borgholms slottsruin
Foto: Emma Bohlin Syntolkning: Fönsterlösa väggar av en stenruin. |
Tillgängligheten är begränsad. Det är som det brukar vara med gamla byggnader: nivåskillnader, trappor och höga trösklar. Men länge man håller sig till markplanet (där utställningen om slottet är) går det ganska bra att ta sig fram, men vill upp och se utsikten så får man vara beredd att gå i trappor. Plan 2 och 3 är endast tillgängligt via trappor. Handikapptoalett finns på slottsområdet.
Foto: Magnus Bohlin Syntolkning: Kvinna med uppsatt hår i svart linne med texten: “Sweden Rock” tryckt på lutar sig mot en fönsterglugg i en stenstruktur. |
Solliden
Foto: Emma Bohlin Syntolkning: En vit byggnad i flera våningar. Framför byggnaden finns formklippta buskar och en fontän. |
Slottet uppfördes som en sommarbostad åt Drottning Victoria och stod färdigt 1906. Det var när hennes make Oskar V ärvde slottet efter drottningens bortgång som han öppnade parken för allmänheten. Den nuvarande kungafamiljen har spenderat varje sommar här. När man ser de lummiga grönskande planteringarna och de fantasifulla trädgårdarna är det lätt att förstå att varför. Den tretungade svenska flaggan var hissad vid vårt besök vilket betyder att antingen kungen eller kronprinsessan var hemma. Jag minns dock inte om det var flaggan med det stora eller lilla riksvapnet i mitten vilket jag i efterhand läst mig till kan ge en ledtråd om vem av dem det är som är där.
Foto: Emma Bohlin Syntolkning: En glänta i en grön skog med rabatter, vita trädgårdssoffor och skulpturer. |
Kvarnkungen
Kvarnkungen Foto: Stefan Svenaeus via Torslunda Hembygdsförening. Syntolkning: En brun väderkvarn. |
Den här kvarnen är en imponerande syn. Jag kan nästan ställa mig raklång under den. Trappen som leder upp och in i kvarnen är brant och smal. Rummet man kommer in i är förvånansvärt stort och ljust. Solen kommer in både genom glasfönstren och den öppna dörren. Ännu en trapp leder upp till kvarnens topp. Denna trappa är lika brant och jag får hjälp av min man att klättra upp sakta men säkert. Det sitter lappar på olika föremål som berättar vad kvarnens olika delar heter och förklarar vad de är till. Vid riktigt god vind hade Kvarnkungen en kapacitet på 400 kg mjöl och gröpe i timmen. Under tiden kvarnen användes det vanligt att öborna lämnade säd som skulle finmalas här och gjorde en dagstur till Kalmar. På hemvägen kunde de sedan hämta säckarna med det färdigmalna mjölet. För detta fick de betala tull, ofta bestående av en del av det mjöl man fått malt. När man står högst upp i kvarnen och ser ut över landskapet genom fönstret är det lätt att drömma sig bort till kvarnens glansdagar. Jag föreställer mig de människor som burit säckar upp och ner i den branta trappan, ljuden från vinden och den malande kvarnen.
Efter besöket vid Kungskvarnen kände vi oss nöjda med vårt besök på Öland och åkte tillbaka till campingen för att sova en sista natt i husvagnen innan vi styrde hem mot Östergötland igen.