Bild: Jill Wellington via Pixabay.

Glada helgdagar

Vid jul pyntar jag mitt hem med tomtar och klär en gran, äter julmat med familjen och byter julklappar. Jag umgås gärna med familj och äter god mat däremot tycker jag inte om kommersialismen och stressen som är förknippad med högtiden. Jag är inte kristen men jag är uppvuxen i ett samhälle som under flera hundra år präglats av kyrkans ställning. Sverige har traditionellt räknats som ett kristet land. För snart tjugo år sedan upphörde kristendomen att vara Sveriges statsreligion. Efter att Sverige haft kristendomen som statsreligion sedan 1500-talet har religionen satt sina spår i det svenska samhället. En effekt av detta är att kristna högtider är inskrivna i kalendern som helgdagar. Så här års är det sed att önska alla man möter god jul. Idag finns många kulturer och religioner i Sverige. Uttrycket “God jul” ligger därför inte bra i min mun.   

Att önska alla människor man möter “god jul” oavsett hur väl man känner varandra tycker inte jag känns rätt. Genom att önska människor jag inte känner god jul görs ett antagande att de firar denna högtid. I USA säger man ofta “Happy Holidays” eller “Season’s Greetings” vilket ungefär betyder “Glad helgdag” och “Säsongens hälsningar”. Tanken bakom detta är att inkludera alla oavsett vilka högtider man firar. Oavsett om du firar jul, Hanukkah, Kwanzaa, vintersolstånd, någon annan högtid eller ingen alls vill jag önska alla, glada helgdagar.

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Ett svar på “Glada helgdagar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen