Resa till Kalmar och Öland del 1

Jag är nyligen hemkommen från Kalmar Camping – Rafshagsudden där jag spenderat fyra nätter och tre dagar i en husvagn tillsammans med min man. Om dagarna har vi gjort utflykter till Kalmar och Öland. Vi har sett vacker natur, gamla och nya slott, historiska byggnader och söta djur. Resan har varit ansträngande men givande. Jag har sett resan som en sorts träningsläger. Att ha en anledning att komma ut och röra mig varje dag tror jag var precis vad jag behövde.

Vädret var fantastiskt! Solen strålande från morgon till kväll varje dag. Vi hade inget annat val än att göra utflykter. I husvagnen gick det gick helt enkelt inte att vara på dagarna. Den första kvällen gjorde vi oss hemmastadda på campingen. Det var en trevlig familjecamping med besökare av många olika nationaliteter, mycket liv och rörelse och lekande barn. På kvällen gick vi en promenad ner till vattnet för att svalka oss. De följande dagarna besökte vi Kalmar slott, fyren Långe Jan, Ölands museum, Borgholms slottsruin, Solliden och Kvarnkungen.

Kalmar slott

Första dagen i Kalmar besökte vi Kalmar slott. Detta är en plats där blodiga strider, storslagna kungliga middagar och politiska intriger utspelat sig. Slottet är vackert beläget intill havet som glittrar i solen när vi går runt och utforskar gångar och valv. Tillgängligheten på slottet är begränsad med rullstol. Den inre borggården är belagd med runda kullerstenar och gångarna är grusbelagda. Det går att ta sig in i byggnaderna med hiss men slottet har höga trösklar och trappsteg lite här och där. Under vårt besökt går vi den guidade turen “Mörka rum”. Man får då besöka slottets kanontorn som annars är låsta för besökare. Ett av dessa torn är tillgängligt med rullstol. Det är mycket spännande att lyssna på när guiden berättar mer om Kalmarkriget, Kalmar blodbad och Karl IX:s slaktarbänk. För att kompensera för den begränsade tillgängligheten får ledsagare får fritt inträde och rullstolsburna går in för halva priset på slottet. Efter vårt besök på slottet gick vi en sväng i centrum och avslutade dagen med en pizza på campingrestaurangen.

Foto: Emma Bohlin
Syntolkning: Kalmar Slott mot en blå himmel

Läs om den andra dagen av resan här

Läs mer:

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Ett svar på “Resa till Kalmar och Öland del 1

  1. Vi ska faktiskt till Öland på söndag! Bara två nätter, men vi var tvugna att hitta på nåt sista veckan på semestern. Tror det blir Långe Erik för oss! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen