HBTQ och funkis

Normer är oskrivna regler, idéer och ideal som kontrollerar hur man förväntas vara, leva och se ut. Oftast märker man inte att normerna finns förrän någon bryter mot dem. Om man bryter mot normer kan det få negativa konsekvenser. Cisnormen, tvåkönsnormen, funktionsnormen, heteronormen. Den som följer normen får fördelarna, den som avviker blir utan. Att en människa är annorlunda än majoriteten innebär i samhällets ögon att denna att denne är hindrad, har ett problem, är fel. Men är det verkligen individen som är problemet?

Vårt samhälle betraktade homosexualitet som en sjukdom fram ända in på 70-talet. Som om det var någonting dåligt eller fullt. Så betraktas människor med funktionsvariationer idag. Hindrade och nedsatta. För att de är annorlunda, inte passar in. Men människor med funktionsvariationer kan bestiga berg, bli elitidrottare, ha framgångsrika karriärer och leva vanliga liv om de har rätt hjälpmedel och stöd. Varför lägger vi då problemet på individen snarare än hos samhället när vi beskriver dem?  HBTQ rörelsen och Funkis-rökelsen har gemensam historia och gemensamma mål. Därför deltar jag i varje prideparad jag kan.

Foto: Emma Bohlin
Läs mer:
RFSL skriver om att flörta, vara sexuell och ha romantiska relationer kan se ut på många olika sätt.  

RFSU- sexualitet och funktionsnedsättningar

Människor som genomgick könskorrigering tvångssteriliserades bara för några år sedan. Men detta är inte första gången det händer i Sverige. Över 60 000 människor med “Olämpliga gener” steriliserades mellan 30- och 70- talet.
RFSL-tvångssteriliseringar och skadestånd
SO-rummet-steriliseringspolitiken i Sverige
Vetenskap och Folkbildning (VoF)- Rashygienen i Sverige

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen