Läslust och samhällsnormer

Jag älskar att läsa böcker. Det har jag alltid gjort. Jag har till och med läst en kurs om att läsa böcker och en av de människor jag tycker är bäst i världen på att skriva dom. Sommarkurs i litteraturvetenskap 7,5hp om Astrid Lindgren författarskap. Jag spenderade en hel sommar med att läsa Astrid Lindgrens böcker, läsa böcker om hennes böcker, analysera dom och böcker om hennes liv och teorier om hur hon kommit på allt. Jag slukade vartenda ord och fick högsta betyg. Nuförtiden orkar jag inte alltid läsa på samma sätt. Jag har för svaga händer för att sitta med en bok framför ansiktet timme ut och timme in och orka fokusera på en text. Men som tur är har jag upptäckt att det går lika bra att lyssna på böcker. Jag har ofta en bok i öronen när jag vilar eller är på väg till eller från jobbet. På så sätt kan jag ofta lyssna mig igenom flera böcker i månaden. Detta är några jag lyssnat på den senaste tiden som på olika sätt berört mig.

På pendeltåget med en bok i öronen.
Foto: Emma Bohlin. 


Jag njuter så länge jag varar av Erik Ståhl.

En självbiografi av en klok ung man med ett sällsynt perspektiv på livet.
Den handlar om att passa på att njuta av livet medans man kan. Han föddes med sällsynt en blod- och immunbrist sjukdom, Wiskott-Aldrichs Syndrom (WAS) som påverkat hela hans liv och syn på livet. Igenkänningsfaktorn är hög. Jag har svårt att hålla tillbaka tårarna i vissa stycken som jag lika gärna skulle kunnat ha skrivit själv. Historien får mig att minnas upplevelser ur mitt eget liv som jag blockerat under lång tid. Det blir många tankar jag försökt att inte tänka som bara väller fram ohejdat.

Klara Zimmergrens “Längtan bor i mina steg” är en självbiografi där hon berättar om en värld där alla som inte lever i en parrelation med barn efter trettiofem inte passar in. Om längtan efter ett barn och IVF-försök. En omgivning som hela tiden river i såren. Historien berör mig djupt och får mig att känna igen mig i den frustration som genomsyrar boken. Även denna bok får mig att associera till egna upplevelser som liknar de situationer som beskrivs i boken.

Så lärde jag mig att älska min kropp av Linda-Marie Nilsson. 
Boken handlar om kroppspositivism och att samhällsnormer, elaka ord och ogenomtänkta kommentarer får en ung kvinna att hata sin egen kropp och kompensera genom att vara “duktig”. Så duktig att hon tillslut gör sig själv sjuk. Med denna bok vill hon sprida budskapet som fått henne på fötter igen: “Att det är världen det är fel på, inte hennes kropp!”

Både denna bok och de två andra handlar om människor som på något sätt avviker från samhällsnormen vilket jag känner igen mig i. Jag är inte som alla andra och ibland känns det svårt att sticka ut och vara annorlunda. Det jag tar med mig från dessa böcker är kombinationen av budskapen att det bättre att passa på och njuta istället för att skuldbelägga sig själv för saker man ändå inte har makt över.

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen