De oönskades historia del 3

I ett pressmeddelande regeringen från regeringen meddelar de att:

”Den 17 december 2018 är det 100 år sedan riksdagen fattade det principiella beslutet att införa allmän och lika rösträtt i Sverige. För att fira 100-årsminnet av demokratins genombrott har regeringen i dag beslutat att göra den 17 december 2018 till en tillfällig allmän flaggdag.” 
Det var en historisk händelse när riksdagen fattade beslutet för 100 år sedan om att vissa kvinnor skulle omfattas av den allmänna rösträtten. Men någon allmän och lika rösträtt var det inte tal om 1918.
1918 var rösträtten lika i den bemärkelse att de som fick rösta hade en röst var men det fanns fortfarande flera krav för att ens få gå till vallokalerna på valdagen. För 100 år sedan betraktades inte rösträtt som en mänsklig rättighet. Synen på medborgarskapet visade sig tydligt genom de begränsningar i rösträtten som fortfarande fanns kvar. Detta avskaffades successivt: 
  • Värnpliktsvägrare – ansågs inte förtjänta av rätten att rösta eftersom man var ovillig att gå ut i krig för sitt land. 1922 inkluderades de i rösträtten.
  • Fängelseinterner – ansågs har förlorat ”medborgerligt förtroende” vilket innebar att den dömde förlorade sin rösträtt. 1937 infördes rösträtt även för intagna på fängelser och häkten.
  • Mottagare av ”fattigunderstöd”  – ansågs oförmögna att ha en åsikt om stora samhällsfrågor. Kvinnor drabbades särskilt av detta rösträttsstreck som fanns kvar till 1945. 
  • Sveriges romer, 1959 – ansågs inte uppfylla rösträttens krav på folkbokföringsadress. (En omöjlighet då romer inte tilläts stanna kvar någon längre tid på samma ort.) 
  • De omyndigförklarade – ansågs sakna all rätt att bestämma över sina ekonomiska angelägenheter och att rösta i allmänna val på grund av ”grund av psykisk sjukdom, hämmad förståndsutveckling eller psykisk abnormitet.” Från och med år 1989 kan ingen bli omyndigförklarad i Sverige, så därför får man också behålla rösträtten. 
Någon allmän och lika rösträtt var det alltså inte tal om 1918. Hundraårsjubileet får vänta 70-år till. 

Riksdagens västra vinge återspeglas i strömmens vatten.
Foto: Melker Dahlstrand.

Läs mer: 

Ja, må den leva! Demokratin uti hundrade år Grupper utan rösträtt
Regeringen 2018 Tillfällig flaggdag uppmärksammar införandet av allmän rösträtt https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/10/tillfallig-flaggdag-uppmarksammar-inforandet-av-allman-rostratt/
SVT Nyheter/Opinion Rösträtten firar inte alls 100 år! 2018 https://www.svt.se/opinion/rostratten-firar-inte-alls-100-ar
Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen