Personer med funktionsvariation missgynnas ekonomiskt del 3

Tidigare i denna serie har jag skrivit om om att en rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att personer med funktionsvariation missgynnas ekonomiskt. I rapporten framgår det att detta särskilt gäller unga kvinnor med normbrytande funktionalitet. 50% av unga kvinnor med normbrytande funktionalitet har upplevt problem med sin försörjning.

Vad beror dessa skrämmande siffror på?

Upp till 29 års ålder har den som har nedsatt arbetsförmåga möjlighet att söka aktivitetsersättning från försäkringskassan och från 30 års ålder kan man söka sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension. Den som aldrig haft en vanlig lön får den lägsta ersättningsnivån, som kallas garantinivå. Garantiersättningen kan idag bli som högst 9 290 kronor per månad före skatt.

Även om man senare i livet börjar arbeta deltid men behåller sin ersättning kommer ersättningen förbli på samma nivå eftersom den fastställdes innan dess. Det innebär att för den som har aktivitets- och sjukersättning som en del av sin försörjning hela livet aldrig kommer över garantinivån oavsett hur mycket man tjänar på de procent man arbetar. Jag har själv haft aktivitetsersättning på deltid sedan har gick i skolan och har idag deltidssjukersättning. Eftersom jag haft min “pension” sedan innan jag påbörjade mitt arbetsliv kommer min ersättning alltid att vara på garantinivå oavsett hur många år jag arbetar. 

Sedan 2005 har antalet personer med sjuk- eller aktivitetsersättning minskat med över 260 000. Idag är det drygt 292 000 individer som har ersättningsformen. Eftersom pengarna inte räcker till för en normal levnadsnivå har 74 procent av de som lever på sjuk- eller aktivitetsersättning har också bostadstillägg. Men även om man även får detta tillägg kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop. Taket för bostadstillägg ligger på  5 560 kronor. I praktiken är det därför många som försörjs av sina anhöriga. Flera av de ekonomiska stöden som personer med normbrytande funktionalitet är beroende av för sin överlevnad förutsätter att mottagaren inte har några egna tillgångar. I praktiken är människor i den här situationen därmed undantagna både äganderätt och arvsrätt.

Bild: Olya Adamovich via Pixabay.
Syntolkning: En glasvas med mynt har välts ut.
Utspillda kopparmynt ligger utspridda över golvet.

Läs mer

Jämställdhetsmyndighetens rapport “Ekonomisk jämställdhet för kvinnor med funktionsnedsättning – kartläggning av utmaningar för att nå det andra jämställdhetspolitiska delmålet” (2019) går att hitta här. En analys av rapporten i korthet finns här.

nt.se- Fattigdomen riskerar bli livslång Funktionsrätt Östergötland. Debattartikel (2018)
Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen