Månadens boktips: November

Armlös, benlös men inte hopplös av Mikael Andersson (Lydbok MP3-CD)Månadens boktips är Armlös, benlös men inte hopplös av Mikael Andersson. Mikael Andersson föddes 1964. När hans mamma var i tidig graviditet befann hon sig i ett område som besprutades med hormoslyr. Det giftiga medlet orsakade fosterskador och resulterade i att hennes barn föddes utan armar och ben.

När Mikael föddes fick hans hans föräldrar till att börja med inte träffa sin son. Läkarna sa att det var bättre att de glömde barnet, som de gett namnet Mikael och lämnade honom att bli omhändertagen av professionella vårdgivare på en institution. Lyckligtvis vägrare Mikaes föräldrar gå med på det.

I boken berättar Mikael Andersson om dåtidens syn på barn med funktionsvariation och vad den inneburit för honom. Han berättar om vårdens besatthet av proteser, händelser som satt djupa spår för livet och om rena kränkningar. Även om Mikaels föräldrar gjorde allt för att få rätten till sitt barn bodde han ändå i perioder på institution under sin uppväxt. I boken berättar han om rädslan för att bli övergiven han kände som barn. Det är hjärtskärande att läsa.

Mikael Andersson berättar om betydelsen familj och vänner haft i hans liv. Lillasystern som hela sitt liv tagit hand om och hjälpt sin bror på alla sätt och om stöttande och kärleksfulla morföräldrar. När Mikael var hemma hade han en relativt normal uppväxt. Han var sportintresserad och ofta var ute med grannbarnen och lekte. Barn bryr sig inte om vad som är “normalt” utan inkluderar och behandlar alla lika. Under Mikaels uppväxt gjorde hans funktionsvariation honom beroende av andra i intima situationer. I boken berättar han mycket om vad det innebär att vara i beroendeställning, vilka konsekvenser det får och om att vilja vara som alla andra!

Mikaels dröm var ett självständigt liv. I boken berättar Mikael Andersson mycket personligt om sin kamp mot rådande värderingar och synsätt. Med envishet och mod har han genomatt göra saker på sitt eget sätt idag uppnått målet att leva som en självständig människa. Idag är han en aktiv trebarnsfar som arbetar som föreläsare, inspiratör och coach.

Vad är ditt bästa boktips? Berätta gärna i en kommentar nedanför!

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen