The spoon theory och lite goda nyheter

Nu har jag arbetat klart för denna vecka. Det känns skönt! Nu ska jag vila och återhämta mig så att jag orkar med såna saker som jag tycker om att göra men inte mått tillräckligt bra för att göra den senaste tiden. Som till exempel att simma och ta med mina katter ut på promenad.


Läs mer om mina kattbarn i inlägget: Ja må de leva!

Jag har fått besked från MR-skanningen jag gjorde för ett par veckor sedan. Den visar att jag inte har någon inflammation i mitt bäcken. Det är goda nyheter! Det betyder att jag inte kommer att behöva någon kortisonspruta där. Jag har heller inte alls lika ont nu som jag länge hade. Jag tror att det beror på att jag börjat att använda ett bäckenbälte (foglossningsbälte) som jag inte har lika ont längre. Jag fick det tipset av min fysioterapeut efter att denna konstaterat att jag är överrörlighet även i bäckenet. Det är ungefär som att jag har foglossning utan att vara gravid.

Efter en månad av hosta, täppt näsa, förstörda slemhinnor och en öm bröstkorg har jag nu äntligen dessutom börjat känna mig bättre från förkylningen. Det tog sin lilla tid men nu ser alla provsvaren bra ut och jag kan andas igen! (Lika bra som vanligt åtminstone, haha!)

Vill du läsa mer om hur jag mått den senaste tiden berättar jag mer om det i inlägget: Mars mars, nymåne

Läs mer: 

I artikeln som 1177.se har om foglossning, under rubriken “Varför gör det ont?” finns en notis om att foglossning kan orsakas av EDS. Texten tar inte ens upp möjligheten att andra diagnoser skulle kunna vara orsaken till smärtan och jag ser detta är en stor brist. Samtidigt är det en bra början att det åtminstone nämns foglossning kan ha andra orsaker än graviditet.
1177.se- Bäckensmärta under graviditeten – foglossning

The spoon theory

Allt det här har tagit på mina krafter, det har tömt mitt förråd av “skedar”. Enligt the spoon theory är energin uppdaterad i enheten skedar. Mår kan bra har man gott om skedar fulla med energi. Mår man inte bra, till exempel om man sover dåligt eller har kronisk värk eller mår dåligt psykiskt börjar man varje dag med ett begränsat antal. All aktivitet man tar sig för under dagen kräver dessutom fler skedar för den som hela tiden mår dåligt. Även normala aktiviteter som att laga mat och gå en promenad kan kräva hälften av de skedar som fanns vid dagens början.

Eftersom det är svårt att få tillbaks energin (skedarna) när den tagit slut för den som till exempel sover dåligt på grund av smärta blir detta en ond cirkel som man måste vara försiktig med så att den inte leder till utmattning. I Caladrius video nedan förklarar de på ett bra och tydligt sätt mer om “The spoon theory”. De förklarar också mer om “pacing” som är en metod för att hushålla med sina skedar.

The Spoon Theory & Pacing
Caladrius absolut bästa och viktigaste verkyg för energi i livet förklarat på ett mycket enkelt sätt. The Spoon Theory förklarar underbart lätt och enkelt hur det kommer sig att tröttheten blir så stor av att “bara leva”. Direkt kopplat till detta får du det bästa verktygen någonsin för att disponera energin rätt på bästa sätt. Ta dig tiden att titta på denna filmen. Den kan bli en “life changer”. Behöver du hjälp med din energi i ditt liv? Kontakta oss på www.caladrius.se så berättar vi mer.
Publicerat av Caladrius – Professionell rehab och träning Måndag 11 mars 2019

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen