Energistrategi

Strategi för att få energin att räcka till
Jag är ofta trött och har svårt att få min energi att räcka till. Därför har jag med åren utvecklat ett antal strategier för att få livet att fungera. Den kan brytas ner till fyra huvudpunkter: prioritera, planera, äta och sova. Det är inte alltid lätt, men det är nödvändigt!

 • Prioritera, prioritera, prioritera! Prioritera vad som är nödvändigt att lägga energi på, vad som går att ta hjälp med och vad som kan strykas helt och hållet:
  • Att jobba är värt att lägga energi på. Det ger en känsla av egenvärde, socialt samspel och en inkomst. Det är prioriterat.
  • Att städa, laga mat och göra inköp är också prioriterat. Om jag skulle åka till affären, laga mat och städa på samma dag så skulle jag bli sängliggande flera dagar efteråt. Jag tycker att det är viktigare att orka med att kunna arbeta. Eftersom jag inte kan göra båda behöver jag hjälp.
  • Vad jag får hjälp med är inte helt enkelt. Det är inte så att jag får all hjälp jag ber om. Då måste jag välja om det ska prioriteras ändå eller inte. Vad jag stryker beror därför på dagsformen. Det kan vara allt från make-up, träning, gå ut och träffa vänner till att lämna lägenheten, duscha, och borsta tänderna. När jag har slut på energi stryks allt som inte är livsnödvändigt. När tanken är full kan jag göra allt jag vill! 
  • Planera dagarnas aktiviteter i förväg, gör så lite spontana utflykter som möjligt: 
   • Om planen ändras av någon anledning måste beredskap för oförutsedda situationer snabbt kunna planeras. Om ett tåg ställs in, en hjälpinsats inte kommer när det är planerat, ett läkarbesök drar ut på tiden eller om jag kanske helt enkelt måste jobba över så måste det finnas en reservplan med lite extra energi. Om energin tar slut när jag inte är hemma och har alla beredskapsplaner i ordning kan följderna bli katastrofala.   
   • Ät kopiösa mängder mat:
    • Denna punkt får inte gå emot strategin för minimalt med magont. Det innebär vissa restriktioner i vilken typ av mat. Mer om detta i ett senare inlägg.
    • Reservransoner ska alltid finnas tillgängligt. 
    • Sov var som helst, när som helst så fort tillfälle ges:
     • När andra ser en ledig eftermiddag eller en tråkig dag i bilen ser jag tillfällen att ta en lur. Även om jag sover mycket sover jag sällan djupt och vaknar oftast lika trött som jag somnade, varje tillfälle för sömn är därför lika viktigt. 
    Foto: Emma Bohlin
     Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
     Inlägg skapade 211

     Lämna ett svar

     Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

     Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

     Relaterade inlägg

     Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

     Tillbaka till toppen