Arbetslöshetstal större bland funktionsvarierade

I Sverige finns idag ingen enhetlig definition av vem som har en funktionsvariation. Enligt en definition från av funktionsvariation från SEB har som bland annat inkluderar personer med:

  • Synsvårigheter
  • Hörselnedsättning
  • Begränsad rörelseförmåga
  • Svåra besvär av astma och/eller allergi
  • Psykisk ohälsa
  • Neuropsykiatrisk diagnos

Med denna definition utgör personer med funktionsvariation cirka 29 procent av befolkningen i åldrarna 16–64 år.

Intersektionalitet

Ett intersektionellt analysperspektiv innebär att olika lika diskrimineringsgrunder som kön, etnicitet, ålder och funktionalitet påverkar och kan förstärka varandra. Ett intersektionellt perspektiv kan hjälpa till att synliggöra människor som bryter flera normer samtidigt bli utsatta för förstärkt diskriminering eftersom olika förtrycksgrunder samspelar. Att kvinnor inte behandlas lika som män är idag känt. SEB uppger att sysselsättningsgraden bland kvinnor är 65,8 procent. För män män är siffran 70%. Är siffrorna samma om man bara tittar på funktionsvarierade? Nej, för denna grupp ligger andelen som har en arbetar på straxt över 60%. Dessutom ser man även här skillnad mellan män och kvinnor, men siffrorna är lägre än för befolkningen i stort. Andelen kvinnor med funktionsvariation i arbete är 60% för män med funktionsvariation är siffran 67%. Detsamma gäller personer med annan härkomst än svensk som också har normbrytande funktionalitet. Dessa personer har arbete som huvudsaklig sysselsättning i 50 % av fallen. Detta är en markant lägre siffra än för personer med svensk bakgrund som också har en normbrytande funktionalitet, för denna grupp är siffran 67%.

Länka till denna sida

Lägre andel av personer med funktionsvariation i arbete. Bildkälla: seb.seVilken typ av funktionsnedsättning man har kan påverka möjligheten att vara ute på arbetsmarknaden. Detsamma gäller tillgång till utbildning som är en förutsättning för att få tillträde till arbetsmarknaden. Risken för utanförskap är därför stor bland ungdomar med normbrytande funktionalitet. Bland ungdomar med funktionsvariation i åldersgruppen 16–24 år är det 12 procent som varken arbetar eller studerar. Motsvarande andel för övriga ungdomar är 7 procent.


Foto: Steve Buissinn från Pixabay


Exempel från verkligheten

2 903. Så många olika jobb har Erica Kring sökt under två års tid. Utan att få ett enda anställningserbjudande. Hon har arbetslivserfarenhet. Både från när hon hjälpt till inom öppna förskolan och tagit hand om administrativa uppgifter i kyrkan. Flera arbetsgivare har uppgett som skäl till att de inte vill anställa Erica att hon saknar erfarenhet, vilket alltså inte stämmer. Erika söker arbete 80 procent eftersom det är vad hon orkar mer, men Erica menar att det finns många människor som av olika skäl har liknande anställningar. Det borde inte vara en orsak till att hon inte får någon anställning. Erikas egen analys av orsaken till att hon inte hittat något jobb är att arbetsgivarna inte kan se förbi det faktum att hon sitter i rullstol. “Det har varit väldigt många fördomar i och med att jag är rullstolsburen. Det är mycket “kan du sköta ett jobb?” Och ja, det kan jag väl om jag får chansen”, säger hon.

I FN:s konvention om rättigheter för personer med normbrytande funktionalitet erkänns rätten till arbete för personer med funktionsvariation på samma villkor som för andra. Statistiken talar sitt tydliga språk. Idag är det inte så.

Läs mer om vardagsdiskriminering här!

Källor

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen