Fredagstips: Tandvårdsstöd

Jag har blandade känslor för mina tänder och tandvården. Jag har aldrig direkt haft problem med kvaliteten på mina tänder. De har alltid varit starka och hela. Under hela mitt liv har jag bara behövt laga ett par hål. Tändernas ställning däremot har jag haft problem med hela livet. Jag har haft trångt i munnen, haft tänder som växt snett och till och med omlott.

Jag hade tandställning genom hela högstadiet. Hela processen var fruktansvärd! Mina käkar är för trånga så jag behövde dra ut tänder för att göra plats för de andra. Vid den här tidpunkten hade jag diagnosen EDS-hypermobil. Diagnosen var dessutom ganska ny för mig och jag hade inte hunnit lära mig så mycket om vad min diagnos innebar. När en av mina tänder skulle dras ut tog inte bedövningen ordentligt (jag har med åren lärt mig att den inte gör det på mig). Tanden drogs ut och jag skickades hem. Jag hade fått en blödningshämmande tuss att bita i efteråt för att absorbera eventuell efterblödning. Den räckte inte. Jag blödde i timmar. Att sätta in tandställningen var inte bättre. Mina slemhinnor klarade inte av det hårda materialet och började därför blöda. Jag fortsatte sedan att blöda i munnen under den första veckan med tandställningen. Varje gång tandställningen skulle ställas om fick jag migrän av spänningen. Hela processen tog flera år och var mycket besvärlig. Jag hade ofta mycket ont och det kostade mig både blod och tårar. Men resultatet var värt det!
Eftersom jag har fått kämpa för mina tänder är jag mycket rädd om dem. När det för några år sen visade sig att anledningen till att mina visdomständer i underkäken inte kommit var att de låg snett blev jag erbjuden att operera bort dem. Den första operationen gick bra och operationssåret läkte som det skulle. Jag var svullen, blodig och hade ont men det gick bra. Den andra operationen gick också bra men den här gången ville såret inte läka. Mitt ansikte svullnade och kinden gjorde ont. Såret varade och var fult. När inte antibiotika och regelbundna sköljningar av såret hjälpte bokades en ny operation in. Denna gången tog inte bedövningen alls och när infektionen skulle tas bort bort vek jag mig nästan dubbel för att inte skrika. När det var över och jag kom ut från operationssalen släppte spänningen och tårarna började rinna. 
Efter allt jag gått igenom för mina tänders skull är jag väldigt rädd om dem. När jag förra veckan besökte tandvården fick jag flera tips och råd både rörande min munhälsa och om olika bidrag som går att söka för den med vissa sjukdomar som leder till ökade behov av särskilda tandvårdsinsatser.

“Hamster-Emma” Foto: Emma Bohlin

Landstingens tandvårdsstöd för vissa funktionsvarierade (F-kortet)

Landstingen ansvarar för tandvård till vuxna med särskilda behov av tandvårdsinsatser. De tandvårdsstöd som ges till hälso- och sjukvårdsavgift är tandvård vid långvarig sjukdom eller funktionsvariation, nödvändig tandvård, tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling och oralkirurgiska åtgärder. När det gäller dessa tandvårdsstöd kan landstingen och regionerna i vissa fall ha gjort egna anpassningar utifrån gällande regelverket. Tala därför med din tandvårdsgivare för att få veta mer om vad som gäller där just du bor. Personer som har stora svårigheter att sköta sin munhygien eller genomgå tandvårdsbehandling på grund av vissa långvariga sjukdomar eller funktionsnedsättningar kan ha rätt till tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift.

Vem kan då söka detta stöd? Den listan är omfattande. Det är bland annat: personer med svår psykisk funktionsvariation, parkinsons sjukdom, multipel skleros, cerebral pares, reumatoid artrit, systemisk lupus erythematosus, sklerodermi, orofacial funktionsvariation och sällsynta diagnoser som har möjlighet att söka detta stöd.

Foto: Daniel Frank från Pexels

Statligt tandvårdsstöd

Det statliga tandvårdsstödet lämnas från och med det år man fyller 23 år. Stödet hanteras av Försäkringskassan medan Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket bestämmer vilka tandvårdsåtgärder som ger rätt till ersättning. Det statliga tandvårdsstödet består av tre delar – allmänt tandvårdsbidrag, högkostnadsskydd och särskilt tandvårdsbidrag. Det särskilda tandvårdsbidraget är ett tandvårdsstöd till personer med vissa sjukdomar och funktionsvariationer som riskerar att få försämrad tandhälsa. Bidraget ska användas till förebyggande tandvård. Det är flera som har rätt till detta bidrag. Bland annat inkluderas den som är muntorr på grund av långvarig läkemedelsbehandling, har cystisk fibros, ulcerös colit eller crohns sjukdom. För den fullständiga listan läs mer i länken nedan.

Har du rätt till någon av dessa stöd? Tala med din läkare om läkarintyg och kontakta din tandvårdsgivare för information om var det ska lämnas.

Läs mer:

Socialstyrelsen- Blanketten för särskilt tandvårdsbidrag

Socialstyrelsen.se- Tandvårdsstöd

1177.se- Tandvård om du har en funktionsnedsättning

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen