Månadens boktips: AugustiÄnda in i märgen : en sann berättelse om en bruten nacke, ett liv i spillror och vägen tillbakaNär jag var osynlig av Martin Pistorius en sann berättelse som utspelar sig i slutet av åttiotalets Sydafrika. Det är den självbiografiska historien om hur Martin som tolvårig pojke plötsligt blev sjuk. Han slutade äta, han sov hela tiden och drog sig undan all mänsklig kontakt. Ingen av läkarna de träffade kunde förklara vad som var fel och Martin fortsatte att bli sämre. Efter ett och ett halvt år var han förlamad, stum och okontaktbar. Då sa läkarna att han antagligen bara hade några år kvar att leva.

Efter en tid börjar Martins sinne långsamt att vakna, men kroppen lyder honom fortfarande inte. Därför kan han inte berätta att han förstår allt som sägs. Han är fångad i sin kropp.

För att få avlastning med omvårdnaden av Martin som vare sig rörde sig eller kommunicerade spenderar han dagarna på ett dagcenter för barn med funktionsvariation. Under familjens semestrar bor han på på ett center på landsbygden. Martins föräldrar som bara vill sin sons bästa vet inte att under de år de lämnat sin försvarslösa son i andras vård blir han utsatt för både misshandel och utnyttjad sexuellt. Men alla som hjälper till att ta hand om Martin är inte elaka. Det finns också personal som talar vänligt till honom och masserar hanns onda leder. När Martin är tjugotre år gammal ser en av hanns vårdare en gnista i hans ögon hon inte kan bortse ifrån. Hon är säker på att han förstår. När han väl får chansen att visa vad han kan med hjälp av kommunikationshjälpmedel inser hans föräldrar att deras son är lika intelligent som han alltid varit.

Detta är en helt fantastisk historia! Den är fruktansvärd på vissa ställen men det är så verkligheten se ut för personer med funktionsvariation. De svaga och röstlösa kommer alltid att vara utsatta. Martin har lärt sig att kommunicera på nytt, lärt sig själv datorteknik, skapat ett designföretag och mycket mer. Dessutom slutar boken på lyckligast möjliga sätt men allt kan jag inte avslöja här!

Vad är ditt bästa boktips? Berätta gärna i en kommentar nedanför!

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen