Månadens boktips: Februari 2020

 

Månadens boktips är Sonia Elvståls “När benet kapades började mitt liv”. Det är den självbiografiska berättelsen om den unga småbarnsmamman Sonia vars liv förändrades helt efter en olycka i en vänstersväng med motorcykeln.  Olyckan kostade henne ett ben. För många är det nog den värsta tänkbara mardrömmen men för Sonia var det det bästa som kunde hända. Olyckan tvingade henne att stanna upp och leva i nuet.

Före Sonias olycka hade hon tusen drömmar och planer för hur hon skulle bli lycklig. “Bara jag skaffar en gård, bara får den där fjällstugan, bara jag får mer egentid, en häst och en lägenhet, då kommer jag att bli lycklig.”  Trotts alla sina planer berättar Sonia att hon inte blev lycklig förrns efter olyckan. I denna bok berättar Sonia Elvstål om motgångarna på vägen dit och om utmaningarna det innebar att vänja sig vid en ny kropp. Hon berättar om hur hennes inställning, familj och vänner har hjälpt henne dit hon är idag. Hon visste inte då, att en vänstersväng med motorcykeln, en olycka, skulle bli vändningen till ett bättre liv.

Om jag kan inspirera en enda människa till att ta tag i livet och leva idag är det värt allt. Varje steg i min protes, varje sår jag fått, varje dag i min rullstol och alla mina operationer.

Sonia Elvstål

Sonia är grundare av Piratfestivalen . Redan innan olyckan hade hon en blåpannad amazon papegoja vid namn Sol så hon tyckte bara att det var passande att utnämna sig till piratkapten och ordna skattjakter för barn. Idag är Sonia inspirations­föreläsare och  har synts i TV rutan vid flera tillfällen till exempel i TV-serien ”Äkta människor” som demolerad robot och som deltagare i SVT1 ”Mot alla odds”.  I denna bok berättar hon om hur hon långt man kan komma med en positiv inställning när livet vänder. En lättsam bok om ett tungt ämne som jag tycker att alla borde läsa!

Vad är ditt bästa boktips? Berätta gärna i en kommentar nedanför!

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen