Majblomman i mitt hjärta

Det började med en vilja att göra skillnad för barn och unga i utsatta situationer och en tro på att alla har något att bidra med. Blomman av papper blev en symbol för socialt engagemang. Majblomman, från början förstamajblomman, har gjort skillnad för barn i Sverige sedan 1907 när de första blommorna såldes.  De kostade 10 öre, vilket är ungefär vad ett ägg kostade på den tiden. Beda Hallberg som grundande Majblomman drevs av ett starkt engagemang för barn och unga och ville ge alla möjligheten att bidra till en bättre värd. Beda var engagerad inom Göteborgs frivilliga fattigvård under slutet av 1800-talet och början på 1900-talet. Notera att hon gjorde allt detta i en tid när inga kvinnor hade rösträtt i Sverige!
Under Majblommans första femtio år gick pengarna från insamlingen till att hjälpa tuberkulossjuka. Pengarna användes framförallt för att ge sjuka barn en hälsosam sommar på så kallade sommarsanatorier. Idag säljs Majblomman, förutom i Sverige, i Norge och Finland. Det är nu barnfattigdom som är Majblommans fokus och ekonomiskt stöd delas ut till barn som lever i ekonomisk utsatthet.  

Sommarläger på Galtarö

Sedan 1939 har Majblomman haft läger på halvön Galtarö i Stenungsunds kommun för barn som är i behov av att komma till en annan miljö under sommaren. Under åren har hundratals barn fått möjligheten att spendera sina somrar i västkustens skärgård. Jag besökte lägret varje sommar mellan 2001-2004. 2014 blev tyvärr den sista sommaren för lägerverksamheten. Lägerlokalerna hade blivit slitna och Majblomman valde att sälja fastigheten.

Foto: Emma Bohlin sommarens 2011.
Syntolkning: En brygga med ett par små båtar. 

Jag bodde på tallkotten (tidigare Femman) under mina sommarbesök. De första åren var jag en i mängden. Alla deltagare hade astma och allergier. Vi stod i kö varje morgon och varje kväll för att komma in till sjuksköterskan som delade ut våra mediciner och registrerade våra utandningskurvor. För första gången jag kan minnas kände jag mig som alla andra. Det var en fantastisk känsla!

Vi badade, seglade optimistjolle, fiskade krabbor, lekte lekar, motionerade, umgicks, hade disco med grannlägret, gav oss ut på hajk, berättade historier, grillade och sov under bar himmel. Jag minns känslan av att ha saltvatten i håret och vara solbränd och trött av en dag med lek, sol och bad när jag gick och la mig.

En av syftena med vistelsen var att vi skulle lära oss självständighet. Relationen mellan föräldrar och sjuka barn är ofta väldigt nära och det kan vara svårt får alla med separationer. Vi fick bara ringa hem var tredje dag. All elektronik fick vi lämna in till personalen och kvittera ut som mest två timmar varje eftermiddag. Inga samtal fick ringas från mobiltelefoner. Självklart missbrukades detta förtroende, det ringdes runt till hela Sverige så fort någon fått tag på en telefon. Jag tror att ledarna förstod det, men de lät oss hållas. Den första lördagen gick vi en promenad till den närmaste kiosken och köpte godis (som vi bara fick äta på lördagarna). Det var en festdag!   

Ledarna tilldelade oss alla diplom med påhittade titlar och “bragder” varje år. Jag har sparat alla mina. Ett år blev jag utsedd till lägrets bokmal, ett annat till lägrets musikdiggare och mitt första år 2001 blev jag utsedd till storseglare!

Diplom från Galtarö 2003 tilldelat Emma Broman: Lägrets sminkös.  

Vänskapsbanden som knöts där håller i vissa fall än till denna dag. Jag har fortfarande kontakt med flera av dem jag träffade på Galtarö och en av mina bästa vänner än till denna dag hade jag aldrig träffat om det inte vore för majblomman och vår sommar tillsammans i Göteborgs skärgård. Minnena därifrån bär jag med mig för evigt!

Vill du stödja Majblommans verksamhet kan du Swisha din gåva direkt till 9019076 eller ge en gåva via plusgiro 901907-6. Du kan också köpa majblommor via blombutiken.  

Läs mer:

majblomman.se

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen