Resa till Kalmar och Öland del 2

När vi vaknade den andra dagen såg det ut att bli en lika varm och solig dag den första. Vi bestämde oss för använda dagen till att besöka Öland. Vi planerade upp en rutt som gick runt den södra halvan av ön. Vi insåg att det nog skulle bli en tvådagarstur om vi skulle hinna stanna på varje sevärdhet vi hade med i den planerade turen men bestämde att vi skulle göra så mycket vi orkade och hann och ta resten dagen därpå. Vi satte oss i bilen, packade med oss lite färdkost och satt kurs mot Ölandsbron.

Läs om den första dagen av resan här

Långe Jan och naturrum Ottenby

Den södra änden av Öland är känd för sin vackra natur. Längst ut på udden står fyren Långe Jan. Med sina 41,6 meter och 197 trappsteg är det Sveriges högsta fyr. Där finns också en fågelstation där forskning bedrivits sedan 1800-talet, en restaurang och en naturbokhandel. Vid fågelstationen ringmärks omkring 25 000 fåglar varje år och i havet utanför fyren ser vi under vårt besökt flera sorters fåglar i stora flockar. Området är skyddat som naturreservat sedan 1970 och är 995 hektar stort. Naturreservatet heter Ottenby är känt för sitt rika djur-, växt-, och fågelliv, grönskande lundar och vidsträckta ängar. 

Det finns en parkering för rörelsehindrade som ligger 50m från Naturum Ottenby. Den som inte har parkeringstillstånd men ändå skulle behöva använda parkeringen kan få ett tillfälligt parkeringstillstånd inne på Naturrummet. Naturrummet har god tillgängligt med rullstol. Delar av utställningen inne på naturrummet är anpassat för att den med synnedsättning ska kunna ta del av den med genom att lyssna på en ljudguide och känna på utställningsföremål. Vid naturrummets entré finns en toalett med ramp. Gångarna runt udden är belagda med naturgrus och marken är ojämn på vissa ställen. Det finns vandringsleder i naturreservatet där det går att ta sig fram med rörelsehjälpmedel. Även restaurangen är tillgänglighetsanpassad.

Ölands museum 

Efter besöket på Ölands södra udde fortsatte vi längs den östra kusten genom slättlandskapet Stora alvaret. Området är 15 km brett och 37 km långt och utgör en fjärdedel av hela öns yta. Naturen med den karaktäristiska lågvuxna växtligheten är verkligen speciellt. När man kommer till Ölands museum är det som att resa tillbaka i tiden. På femtiotalet började lantbruket på ön moderniseras och en gammal livsstil höll på att gå i graven till förmån för de nya maskinerna. Museet startades 1959 och har som syfte att bevara en traditionell öländsk radby till eftervärlden. Museet utgörs av gårdar och hus från 1700- och 1800-tal, med inredning och utrustning som hörde till livet på den öländska landsbygden under perioden. På väggarna i boningshus, stall och verkstäder sitter skyltar som berättar om föremål, människor, djur och livet på gården så som det en gång var. I hagarna går göingegetter, ölandshästar, linderödssvin, gotlandskaniner och öländska dvärghöns. I odlingar och i trädgårdar växer äldre kulturväxter. Museet ägs och drivs av Ölands Hembygdsförbund.

Eftersom byggnaderna i stort sett ser ut som de gjorde på 1700- och 1800-talen är tillgängligheten här också därefter. Stentrappor, trösklar och ojämna stengångar gör det svårt att ta sig fram. Belysningen inne i stallar och verkstäder är dålig och golvplankorna är ojämna. Dock känns det bra att världen inte är så otillgänglig överallt längre. Efter besöket på museet bestämde vi att spara resten av besöksmålen till morgondagen och avslutade dagen på Öland för dagen. Vi åkte tillbaka till campingen och tog det vilade upp oss för att orka fortsätta turista dagen därpå.

Läs mer:

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

2 svar på “Resa till Kalmar och Öland del 2

  1. Vi valde norra änden av Öland för vår lilla tripp! Men vi gillade ön så mycket att vi nog åker tillbaka nästa sommar redan… Så enkelt att turista där med små barn. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen