Jag har gjort det igen

Varning: Detta inlägg innehåller en beskrivning om händelser som kan väcka obehag. Än än gång ligger jag här i soffan och blundar för  att orka med smärtan. När jag väl lagt mig till rätta i soffan ligger jag där jag ligger eftersom jag har svårt att ta mig runt för tillfället. Högerarmen är så gott som obrukbar och jag haltar på högerbenet.

När jag skulle gå in i duschen på morgonen häromdagen halkade jag till på det blöta golvet och föll. Allt gick så snabbt att jag tappade kontrollen helt. Allt gick så snabbt. Mina ben försvann under mig, jag föll bakåt och innan jag förstått vad som hänt satt jag på golvet. När jag såg mitt högerknä skrek jag av fasa. Knäskålen hade gått ur led. Detta är en av mina största rädslor. Det har hänt förut, flera gånger, och smärtan är obeskrivlig. Jag tog tag i benet med båda händerna för att få leden på plats igen (reponera) genom att räta ut benet. Knät lydde och hoppade som tur var tillbaka direkt. Men när jag rättade till knät kände jag att det var någonting som inte stämde med högerarmen, den lydde inte ordentligt och gjorde ont.

När jag lugnat mig lite började jag fundera på hur jag skulle kunna få tag på hjälp. Jag satt naken på golvet i duschen. Dörren var låst. Min telefon låg i vardagsrummet och jag kunde inte ta mig upp på fötter utan hjälp. Klockan var åtta på morgonen och min man skulle jobba till fyra. Jag var helt enkelt tvungen att ta mig ut i lägenheten på något sätt. Där golvet var blött kunde jag skjuta mig fram över golvet. Jag drog ner en handduk från väggen och tog mig upp på den och fortsatte att kasa en liten bit i taget genom lägenheten tills jag kom fram till närmaste dator. Där skrev jag ett “SOS” via Facebook till min man och skickade flera meddelanden som skulle få hans telefon att låta för att påkalla hans uppmärksamhet. Som tur är ligger hans arbetsplats alldeles i närheten av vårt hem så efter att vi fått kontakt tog det bara några minuter innan han var hemma. När han var på väg hem hade han redan ringt efter en ambulans. När ambulanspersonalen kom var det första de ville veta ifall jag hade försökt att gå. Detta ansåg jag var en korkad fråga så jag svarade att det har jag inte:

“Knät har nämligen varit ur led och det gör ONT!” 

Min man sprang runt och letade kläder och tog fram mitt bärarkort med information om min diagnos. Jag började berätta om min diagnos för ambulanspersonalen men de var inte speciellt intresserade av vare sig det jag sa eller av bärarkortet min man gav dem. De verkade heller inte anse att det var helt nödvändigt att jag åkte in till akuten. Det blev en diskussion som efter lite om och men slutade med att de tog med mig till sjukhuset. Det berodde mest på att jag insisterade på att det var viktigt att jag fick komma till sjukhuset och att jag inte kunde gå ner för trappen på egen hand. 

Foto: Loeys-Dietz Syndrome Foundation
Syntolkning: Ett kort i rött, vitt och svart med texten:
“EMERGENCY ALERT CARD
THIS PERSON IS AT RISK
FOR AORTIC & ARTERIAL DISSECTION”
Väl på sjukhuset blev vi väl mottagna. Det gick snabbt att få träffa en läkare som undersökte mig och ordnade så att armbågen blev röntgad. Jag fick hjälp av en trevlig sköterska med saker som patientarmband, rullsol och smärtlindring. Min man ringde samtal och försökte hålla mig vid gott mod men var lite ledsen själv för min skull. Själv var jag mest arg och irriterad! Resultatet från undersökningarna var positiva. Jag hade haft tur i oturen: Ingenting var brutet och jag fick åka hem direkt. Men att ta sig hem var lättare sagt än gjort. Jag kunde bara nätt och jämt sätta ner foten om jag inte satte någon tyngd på och jag kunde inte använda kryckor eftersom jag slagit armbågen också. Min man Magnus parkerade bilen så nära porten det gick att komma och hjälpte mig ut. Sen höll han mig om midjan och stöttade mig så att jag kunde hoppa fram på mitt hela ben med hans hjälp. Vi tog en liten bit i taget. Jag behövde stå still och vila då och då för det tog på krafterna. När vi kommit upp för trappen använde vi en skrivbordsstol för att jag skulle få sitta ner lite och dessutom kunde jag rulla fram till dörren. Sen gjorde vi en gemensam kraftsamling så att jag kom den sista biten till soffan och kunde lägga mig ner i ett berg av kuddar. Där blev jag kvar länge.
Här nedan är Lucifers redogörelse av händelsen  


Läs mer:
LDSF- THE FIRST SOURCE OF INFORMATION FOR FIRST RESPONDERS.

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Ett svar på “Jag har gjort det igen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen