Person som förberett sig för corona med gasmask och travar av toapappersrullar.

Varför jag inte är rädd för corona (covid-19)

Hela världen har drabbats av coronapanik. Ris, pasta och toapapper är slut i alla mataffärer. Skolor stänger, kontorister arbetar hemifrån och olika typer av aktiviteter ställs in. Det går inte att undvika nyheter om coronavirusets framfart. Corona är huvudämnet i varje nyhetssändning och fyller människors flöden i sociala media. Alla vet att detta nya viruset har haft dödliga konsekvenser för tusentals människor runt om i världen. Därför kan man tro att jag som har en allvarlig kronisk sjukdom skulle vara livrädd och just nu leva i självvald isolering men så är det inte. Sanningen är den att jag är inte rädd för corona.

Tre argument till varför jag inte är rädd för corona

Anledningen till detta är baserat på tre huvudargument. Det första är rena fakta. I Sverige har totalt har 1 746 personer rapporterats smittade med covid-19. Nationellt har 20 av fallen rapporterats avlidna. Det är straxt över 1,1%. Det finns dem som argumenterar att detta en det är en hög siffra men betänk då att i januari 2020 hade Sverige en befolkningsmängd på 10 333 456. Det innebär att det bara är 17 fall per 100 000 invånare, en ganska liten siffra.

En annan anledning till att jag inte är rädd för viruset är att jag litar på svenska myndigheter. Folkhälsomyndigheten följer noga händelseutvecklingen. De utför mikrobiologiska analyser, gör bedömningar av risker och av hur utbrottet utvecklas. Baserat på forskning och analyser arbetar de systematiskt med att förebygga smittspridning i samhället. Genom olika åtgärder kan de fördröja smittspridningen och minska antalet som är sjuka samtidigt. Det ger sjukvården den bästa möjligheten att vårda dem som drabbas. Om alla skulle bli sjuka samtidigt skulle nödvändiga resurser snabbt ta slut. Eftersom jag levt ett liv där jag haft mycket kontakter med vården skulle jag lätt kunna vara skeptisk till sjukvården. Tro det eller ej men jag litar på akutvården i Sverige. Just nu är dessutom beredskapen hög.

Det tredje argumentet till varför jag inte är rädd för coronaviruset är att medvetenheten i samhället är mycket stor. För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt.  Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom och människor över 70 år att undvika sociala kontakter. Rådet gäller inte personer med astma, allergi eller njursjukdom eftersom forskningen som finns i nuläget inte visat att de utgör riskgrupper. UD avråder från alla icke nödvändiga resor till alla länder.  Alla bör tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta.

“Studierna visar inte att personer med astma, allergi eller njursjukdom är riskgrupper för covid-19, det är dock oklart i vilken utsträckning dessa grupper har studerats och därmed är det svårt att helt utesluta att personer med dessa sjukdomar inte har ökad risk.”

Folkhälsomyndigheten.se – Information till riskgrupper

Sammanfattningsvis så ser jag ingen anledning att vara rädd. Andelen drabbade är mycket liten i Sverige, svenska myndigheter tycker jag gör ett bra jobb och samarbetet i samhället just nu tycker jag är fint att se. Vi kan nog till och med lugna ner oss lite. Forskningen visar dessutom att jag trots min astma inte ens tillhör riskgrupp.

Källor:

Aftonbladet (2020) Coronaviruset: Här är de senaste siffrorna [elektronisk] https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/y3rdeA/coronaviruset-har-ar-de-senaste-siffrorna [2020-03-22]

Folkhälsomyndigheten, A (2020) Antal fall av covid-19 [elektronisk] https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/aktuellt-epidemiologiskt-lage/ [2020-03-22]

Folkhälsomyndigheten, B (2020) Covid-19[elektronisk] https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/ [2020-03-22]

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (2020) Aktuell och bekräftad information om coronaviruset [elektronisk] https://www.krisinformation.se/corona [2020-03-22]

SCB (2020) Befolkningsstatistik [elektronisk] https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/ [2020-03-22]

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

3 svar på “Varför jag inte är rädd för corona (covid-19)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen