Månadens boktips: SeptemberSjukhuskatten Oscar : en vanlig katt med en ovanlig gÃ¥va (pocket)Sjukhuskatten Oscar: en vanlig katt med en ovanlig gåva. David Dosa jobbar på vårdhemmet för dementa i Providence på Rhode Island. På vårdhemmet bor förutom människorna som kommit för att få stöd på vägen mot livet solnedgång även en liten grupp katter.

Katterna är som katter är mest, de har olika personligheter, vissa tycker om att ligga i knät på de boende och andra håller sig mest för sig själva. När en av av vårdhemmets sjuksköterskor berättar för David att hon märkt någonting märkligt vet han inte riktigt vad han ska tro. Hon har märkt att en av katterna, den buttra Oscar, verkar veta någonting som ingen annan vet. När en patient inte har långt kvar, hoppar Oscar upp i sängen och håller patienten sällskap de sista timmarna i livet. Läkaren och geriatrikern David Dosa tror inte riktigt på det, han är ju utbildad naturvetare och skeptisk till den här sortens påståenden. Men det händer gång på gång och till slut kan han inte längre blunda för Oscars ovanliga gåva. För att gå till botten med frågan börjar han fråga sin personal och sina patienters närstående om vad de vet om katten. Sakta börjar bilden av Oscars gåva klarna. Berättelserna han hör skriver David ner och resultatet är en rörande historia om en katt som ser människor på ett sätt som ingen annan gör. Det är också en historia om att ha nära och kära som sakta försvinner bort när deras minne sviker.

Det kommer säkert inte som någon överraskning att jag älskar den här boken. Jag älskar katter och den här boken målar tydligt upp en bild av Oscars känsla för när någon behöver honom. Det är en trösterik bok som visar att även när alla minnen verkar vara förlorade kan sinnesintrycket av mjuk päls mellan fingrarna ge tröst och att känna en varm liten kropp i knät kan lindra mycket ensamhet.

Vad är ditt bästa boktips? Berätta gärna i en kommentar nedanför!

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen