Månadens följarfredag mars 2020

Idag är det månadens följarfredag här i bloggen! (#FF, följa fredag. Kommer ifrån engelskans follow friday.) Sista fredagen varje månad vill jag tipsa om ett konto i sociala medier jag tycker alla borde följa! Det kan till exempel vara en organisation med mycket bra resurser, personer med positiv inställning till livet eller företag jag gillar. Månadens följarfredagstips är: DHR som står för Delaktighet, Handlingskraft och Hörelsefrihet.

DHR är en politiskt och religiöst obunden organisation för personer med nedsatt rörelseförmåga som totalt har vi cirka 10 000 medlemmar. De arbetar med att förbättra levnadsvillkoren för personer med funktionsvariation genom rättighetspolitiskt arbete riktat mot riksdag, regering och centrala myndigheter. Deras 21 distrikt arbetar på lokal nivå gentemot landstingen. I de 154 avdelningarna drivs de intressepolitiska frågorna på kommunal nivå. Utgångspunkt för det rättighetspolitiska arbetet är Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Genom att skapa opinion och påverka politiska beslut som rör människor med nedsatt rörelseförmåga kan samhällsförändring skapas.

Någonting som exemplifierar hur DHR arbetar är de 13 illustrationer av artiklar ur “Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning” som de tagit fram. De har valt ut dessa 13 artiklar som har direkt koppling til vad de globala målen säger om rättigheterna för personer med funktionsvariation och illustrerat dessa i samma stil som symbolerna för de globala målen. Att koppla samman konventionens artiklar och de globala målen i Agenda 2030 skapar samband och begriplighet, samt utökar användningen av bägge tillsammans. De kallar resultatet för “rättighetsikoner“. Jag rekommenderar starkt att ni tar en titt!

DHRs mål är att alla människor ska känna sig välkomna och inkluderade i samhället. Deras vision är ett universellt utformat samhälle – ett jämlikt och jämställt samhälle där varje människa ses som en tillgång. De som läser min blogg vet att jag själv stött på hinder i min vardag på grund av min funktionsvariation och jag kan intyga att vägen till detta vackra mål är lång. Jag vet därför att arbete som DHR gör med att svarar på remisser och skrivelser, skapar opinion och informationsmaterial är mycket viktigt.

Läs mer om vad jag personligen stött på för hinder i samhället i inlägget “LSS, en fri- och rättighetsfråga”

Följ DHR på sociala medier via deras webbsidafacebooksida, instagram och twitter som du hittar genom att följa länkarna. Lyssna också på podden “Hur tänkte ni nu”. Du kan också stödja deras verksamhet till exempel genom att ge en gåva eller bli medlem. Som medlem får du flera förmåner (bland annat en medlemstidning) som du kan läsa mer om här.

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen