Månadens boktips: Mars 2020

Månadens boktips är Moha Frikrafts bok “Synlig fast osynlig. Jag är inget UFO”. Den 13 december 1989 föddes Moha på Köpings lasarett. Hon fick en svår CP-skada vid förlossningen som gjorde att läkarna såg mörkt på Mohas framtid. De menade att hon aldrig skulle kunna gå, knappt ens kunna sitta upp. Idag är Moha bland annat författare till fyra böcker, bloggare, influencer, föreläsare och underklädesmodell. Det hade nog inte läkarna på BB-kunnat kunnat föreställa sig!

På senare år har Moha även fått diagnoserna ADHD och autism. Hon har idag assistans dygnet runt vilket är nödvändigt för att hennes liv ska fungera. I denna bok berättar dela Moha Frikraft med sig av sitt liv. Hon berättar om hur det är att leva med CP, ADHD och autism. Hennes erfarenheter är skrämmande och viktiga. Moha berättar med om hur det är att vara beroende av assistens, hur hon behandlas av omgivningen, sina känslor och tankar. Hon berättar om situationer där människor talar över hennes huvud eller behandlar henne som ett barn. Hon berättar om hur situationer när personer i maktposition som assistenter och vårdpersonal ignorerat hennes uttalade behov för att istället göra som de själva tycker. En liknelse om självbestämmande som Moha gör i Boken tycker jag är jättebra:

Tänk dig att du är på affären och handlar. När du kommer till kassan och ska betala dina varor säger kassapersonalen: Den här osten är äcklig, den tar vi bort, den här mjukosten är mycket godare! Kassapersonalen plockar bort vissa varor och lägger dit andra istället. Visst skulle du bli upprörd? Det är så det känns att ha assistens och assistenten bestämmer åt en vad man ska göra.

Moha har hela tiden försökt se det positiva i allt i livet. Det faktum att hon är unik är någonting som hon tagit till sig och fått henne att växa. Mohas sätt att skriva är fantastiskt! Som tur är har hon även skrivit böckerna: Synlig fast osynlig – i svaghetens styrka och Synlig fast osynlig – En dotters tankar om sina “pappor”. Den 23 februari släpptes hennes fjärde bok “Fri i otryggheten” som handlar om hennes tankar om lågaffektivt bemötande och att leva med NPF-diagnoser. Jag planerar att läsa dem alla!

Jag anser att alla borde läsa denna bok!

Vad är ditt bästa boktips? Berätta gärna i en kommentar nedanför!

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen