Min komplicerade relation till våren

Som jag har längtat! Snön har smällt, solen är tillbaka våren, solen och ljuset är här! Min relation till våren är komplicerad. Men hur mycket jag än älskar våren innebär årstiden också pollen, frustration och andnöd.

Jag har inte skrivit så mycket här i bloggen den senaste tiden. En stor anledning till det är att jag i år jag mycket svåra allergiska symptom. Mitt största problem är att jag har mycket svårt att andas. Halsen känns trång, jag har hosta och min bihåleinflammation är i skov. För det mesta får jag inte luft genom näsan alls. Jag har ökat mina mediciner, håller mig inne och har skaffat en luftrenare men har fortfarande svåra symtom. Nu när jag tagit extra mediciner i ett par veckor och en av biverkningarna är att mina slemhinnor är helt förstörda. Det har gjort mina andningsbesvär än värre. Det leder till en ond cirkel där medicinerna jag tar för mina andningsbesvär efter några veckors ökad användning leder till mer andningsbesvär på grund av biverkningar. Allt det här är väldigt ansträngande. Det är svårt att sova när man inte kan andas ordentligt. Därför är jag tröttare än vanligt.

I påsk valde jag att riskera en liten utflykt hem till mina föräldrar. Vi satt ute och fikade på på deras altan och letade påskägg i trädgården. Mitt föräldrahem är mycket vackert så här års. Hela tomten är täckt av blommor och skogen rumt omkring grönskar. Men jag kunde bara vara kvar en kort stund. Hur härligt det än var att vara ute i solen tvingades jag gå in igen när min andning blev för tung. Två dagar senare vaknade jag med svår migrän. Anfallet var det värsta på länge. Eftersom mina migränmediciner har biverkningar som påverkar slemhinnorna vågade jag inte ta någon medicin utan tog mig igenom anfallet omedicinerad. Jag fick inte behålla någonting, varken fast eller flytande förrns sent på eftermiddagen. Magnus, Bagheera och Lucifer vaktade mig hela dagen. Magnus fanns i rummet bredvid där jag låg med rullgardinen neddragen och försökte vila. Redo att komma om jag ropade, att hjälpa mig med vad jag än behövde. Hela dagen väntade hela familjen väntade på att anfallet skulle gå över.

Foto: Emma Bohlin
Syntolkning: En svart katt med gröna ögon sitter på en svartvit rutig filt.

Jag har avvaktat med att söka hjälp från vården eftersom de har en mycket tuff situation just nu! Men människor blir fortfarande sjuka även av andra anledningar än corona och tillslut måste man be om hjälp. Igår var jag på vårdcentralen och träffade en läkare. Efter undersökning och prover fick jag recept på mer kortison som förhoppningsvis ska lindra mina symptom. Eftersom mina symptom sitter i flera system i kroppen kommer fler läkare att behöva rådfrågas den kommande tiden. Ingenting är enkelt när man har ett komplext medicinskt tillstånd.

Den energi jag har lägger jag för stunden på mina studier. Jag klarade har klarat min första hemtenta på kursen i hållbar kommunikation som jag läser på distans vid Halmstad högskola. Jag läser just nu läser en metodbok i strategisk kommunikation. Jag lär mig massor spännande! Det är kul att plugga igen och jag tycker verkligen om ämnet men just nu känns det tungt eftersom det är det enda jag orkar med. Jag är en sådan person som gör det uppgiften kräver och gärna lite till. När min hälsa hindrar mig från att göra allt det jag vill prioriterar jag bort saker som att umgås med min man, träna och fritidsaktiviteter. Jag pluggar hellre hela helgen än att inte hinna klart med en uppgift i tid. Just nu måste ta mycket pauser för att orka och allt tar därför väldigt lång tid. Det är inget hälsosamt beteende men det är sådan jag är, det år sådan våren gör mig.

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen