Semesterresor

Jag har semester! Woho! Min semester har hittills mest innehållit lata dagar i solen med mycket bad och båtturer på sjöarna Vättern och Boren. Jag passar på att varva vila med att ta igen sånt som jag skjutit upp. Passar på att lyssna på ljudböcker, äta bär, laga god mat, rensa i garderober och skåp, gå i second hand butiker och titta på film med min man på kvällarna. Jag mår så otroligt bra nu. När jag är utvilad och vädret är varmt mår jag som bäst. Jag blir mjukare i kroppen och har minimal smärta. Får jag dessutom solbada i en östgötsk insjö känner jag mig fri! När jag flyter vid ytan över det klara vattnet har jag kontroll över min kropp på ett sätt aldrig upplever annars. Det är en magisk känsla.

Foto: Emma Bohlin

Jag planerar även resor inför resten av semestern. Jag har varit hos min bror i Karlskrona och en resa åt norr inbokad. Mer avslöjar jag inte ännu!
Jag älskar att resa och åker gärna iväg spontant när andan faller på. Men det är inte alltid så enkelt. Beroende på hur långt jag ska och hur länge jag ska vara borta blir det mer att tänka på.

Nationella resor

Förutom att ordna kattvakt, boka själva resan och boende och packa så blir det alltid mer att tänka på när jag ska iväg.
Denna lista med frågor måste också besvaras:

  • Vilket transportmedel ska jag ta mig dit med? Åker vi bil eller med kollektiva medel? Hur undviker jag att behöva gå mer än jag klarar? 
  • Ska jag åka ensam eller kan någon som följer med hjälpa mig att köra en rullstol? 
  • Finns det något jag kan äta? Kommer jag behöva ta med mat? Kommer min väska bli för tung för mig? 
Därför tar det i regel några dagars planering innan jag kan göra en övernattningsresa i Sverige. Framförallt om jag ska till en plats jag aldrig varit på. 

Längre resor

Längre resor behöver förberedas på samma sätt. Men eftersom färdvägen är längre och övernattningarna oftast är fler behöver förberedelserna också vara mer noggranna. Jag kommer inte vara i närheten av mitt skyddsnät med familj och vård och behöver vara redo ifall olyckan är framme. Jag behöver ha med mig ett litet hemapotek för de mest vanliga akut situationerna som jag kan behöva behandla och mina vanliga mediciner. Lagar och regler skiljer sig i olika länder om hur läkemedlen jag behöver får transporteras. 
Jag flyger mycket sällan. Mest av miljöskäl men också för att det är ganska omständligt att flyga med hjälpmedel och behov av hjälp med förflyttning på flygplatserna. I valet av resmål vägs också in hur sjukvården ser ut på den platsen. Om jag skulle behöva uppsöka våden är det viktigt att allt går som det ska! 

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen