Ja må de leva!

Jag ser mig inte som barnlös, jag är mamma till två kattbarn. En liten Lus (Lucifer) som är så full av bus och Baggis (Bagheera) som är vår stora kille. De är ett år respektive sju år. Båda har en magisk svart färg som jag tror betyder tur. De är en stor del av mitt liv och de betyder väldigt mycket för mig. Som barn var jag allergisk mot djur men har nu blivit av med de förhatliga pälsdjursallergierna. Jag tar nu igen ca femton år av kattlängtan på mina pälsklingar. Båda är adopterade från Fiahemmet katthem i Norrköping.

Bagheera betyder ”Svart panter” på hindi och namnet kommer från Rudyard Kiplings Djungelboken. I den historien föds Bagheera i fångenskap och rymmer när han är stark nog, han använder sen sina kunskaper för att ta hand om sig själv och Mowgli i djungeln. Vi valde det namnet till honom eftersom de båda Bagheerorna, efter vad vi vet, delar samma historia.

Lucifer är latin och betyder ljusbringare eller ljusbärare (Lucem ferre ”att bringa ljus”). Han är vildfödd och hade inte hanterats av människor under den första månaden av sitt liv. Han kom till oss när han var fyra månader som en liten glädjespridare och vände upp och ner på våra liv.

Runt klockan fyra på morgonen vaknar jag av små pip och små tassar som tigger om uppmärksamhet. För alla sover utom lilla Lus, och han vill inte vara ensam. Så han klättrar upp på mamma för att få lite närhet och tröst. Som vilket barn som helst.
När han får den uppmärksamhet han kräver, när han får ligga alldeles nära och har händer som kliar den mjuka pälsen då är han nöjd. Då spinner och trampar han sig trött. Allt är bra igen.

På morgonen finns inte ett spår av den lilla, osäkra, pipande mammagrisen. Så fort larmet går är det full fart! Då är det bäst att se var man sätter fötterna. Från ena änden av lägenheten till den andra går en svart liten projektil i ilfart! Nu ska nattens inaktivitet tas igen med bus! Vill man gosa då måste man fånga honom först!

Eftersom inga människor var med när han föddes vet vi inte vilket datum som är hans faktiska födelsedag så vi har valt en åt honom den månaden han uppskattats vara född. Vi valde dagen innan hans husses födelsedag så att de skulle kunna firas tillsammans, men ändå få ha sina egna födelsedagar. Så denna helg fyllde två av mina killar år. Vår lilla Lus blev ett, det firades med en räktårta. Husse fick gräddtårta och bullar!

Foto: Magnus Bohlin
Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen