Kvinna med migrän i ett mörkt rum tar sig för pannan.

Tips! Hur jag hackar min migrän

Jag har haft migrän hela livet. Migrän är en neurologisk hjärnsjukdom som över en miljon svenskar är drabbade av. De vanligaste symtomen på migrän, hos både vuxna och barn, är:

  • Anfall av huvudvärk som ofta är svår och intensiv.
  • Värken sitter oftast på ena sidan av huvudet eller vid ena ögat.
  • Det är vanligt att man blir överkänslig för ljus, ljud och dofter.
  • Illamående och kräkningar är vanligt.
  • Man kan uppleva en så kallad “aura” i samband med ett anfall vilket är ett samlingsnamn på olika synstörningar som blixtar, flimmer eller dubbelseende. Man kan även uppleva en aura som syn- eller känsel eller hörselbortfall. 
  • Ett anfall kan pågå i allt från några timmar till några dagar. Migrän kan även bli kronisk vilket innebär att man har huvudvärk i 15 dagar eller mer per månad, varav minst 8 av dessa är migrän.
Ett levande ljus. Svaga naturliga ljus gör inte lika ont i ögonen när man har migrän.
Foto: Sven Broman

Orsaken till migrän är inte helt kartlagd men forskning har visat att attacken startar i centrala nervsystemet i hjärnan. Sjukdomen är vanligare hos kvinnor än män och det är större chans att drabbas om man har sjukdomen i familjen. Migränattacker “triggas” av olika saker för olika personer, det kan vara allt från stress till hormonförändringar och mat och dryck.

Mina migränhacks!

När man är på väg att få ett anfall kan man ibland känna det på sig. Det är då mina “hacks” kommer in! Nu måste man ställa sig frågan: Varför kommer migränen nu? Då kan man försöka sätta in åtgärder utifrån det. Men ibland är det omöjligt att urskilja vilka bakomliggande orsaker ett anfall har eller omöjligt att göra någonting åt innan det är för sent. Då kan man alltid börja med att dricka ett glas vatten, det skadar aldrig! En kopp te kan också göra underverk. Men det jag alltid vill ha hemma är läsk. Inte vilken läsk som helst, det måste vara cola! Ibland kan det vända förloppet helt om det kommer i tid, om inte annat har man köpt sig lite tid. Det kan också vara bra att försöka äta någonting om det finns möjlighet. 

När det inte räcker är det dags för mitt hemliga vapen: brustablettscocktail. Det är en vätskeersättnings-, multivitamin- och en smärtlindringsbrustablett i ett glas med vatten. Det är ganska äckligt men det fungerar! 

Under det pågående migränanfallet

Däremot hjälper ingenting om anfallet redan börjat och processen redan är igång. Det är fortfarande bra att försöka äta och dricka mycket och få i sig mediciner om det går men det är inte säkert att man får behålla det man svalt. Under en migränattack vill man helst ligga i ett tyst, mörkt rum och vid svårare attacker kan man inte göra någonting annat. Det är mycket viktigt att det finns någonstans man kan vara under ett anfall där det finns riktiga mörkläggningsgardiner och det är lugnt och tyst. 

Det enda som verkligen hjälper när en attack slagit till med full kraft är att försöka vänta ut det. En kall fuktig handduk som läggs över ögonen lindrar. Jag kallar det för en migräntrasa. Det är jätteskönt med det svala sköna tyget över ögonen så att allt ljus stängs ute. Vill man kunna röra sig med den mot pannan kan man fästa den med ett pannband. Det ser otroligt löjligt ut men är mycket effektivt.

Ibland kan det vara skönt med värme också, en varm dusch i ett svagt upplyst rum (värmeljus brukar vara lagom belysning) kan ge lindring en stund. Om man börjar kräkas är det viktigt att försöka fylla på med vätska igen eftersom kräkningarna oftast inte vill sluta när de väl börjat. Då är colan min vän än än gång, den håller uppe min sockernivå, ger mig en liten koffeinbost och fyller på med vätska så att jag klarar mig från uttorkning. 

Efter anfallet

Efter ett anfall blir man trött, slö och hungrig. Ibland kan man vara påverkad lika lång tid efter ett anfall som själva anfallet pågått. Det går inte att skynda på, men så fort jag blir hungrig vet jag att det värsta är över. Då är kroppen redo att återhämta sig.

Läs mer om hur ett migränanfall kan vara i mitt inlägg: Migrännatt

Har du eller någon du bryr dig om migrän? Vad är dina migränhacks? Dela med dig i kommentarerna!

Läs mer om migrän

Huvudvärksforbundet
1177: Migrän
Hjärnfonden: Migrän

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

3 svar på “Tips! Hur jag hackar min migrän

  1. Jag brukar ta 1 Alvedon 1g (som jag har på recept)+ 1 Ipren 500mg. Dricker en stark kopp kaffe och lägger mig sedan i ett mörkt rum och tar på mig min gel-ögonmask (som jag fryser) och lyssnar på en speciell meditation för migrän med "binaural beats". (Finns på youtube). Oftast vaknar jag upp och migränen är som bortblåst men ibland när attacken är värre kan jag fortfarande ha känningar efteråt, men som är betydligt mycket lindrigare. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen