- Synsvårigheter
- Hörselnedsättning
- Begränsad rörelseförmåga
- Svåra besvär av astma och/eller allergi
- Psykisk ohälsa
- Neuropsykiatrisk diagnos
Med denna definition utgör personer med funktionsvariation cirka 29 procent av befolkningen i åldrarna 16–64 år.
Intersektionalitet
Lägre andel av personer med funktionsvariation i arbete. Bildkälla: seb.se |
Vilken typ av funktionsnedsättning man har kan påverka möjligheten att vara ute på arbetsmarknaden. Detsamma gäller tillgång till utbildning som är en förutsättning för att få tillträde till arbetsmarknaden. Risken för utanförskap är därför stor bland ungdomar med normbrytande funktionalitet. Bland ungdomar med funktionsvariation i åldersgruppen 16–24 år är det 12 procent som varken arbetar eller studerar. Motsvarande andel för övriga ungdomar är 7 procent.
Foto: Steve Buissinn från Pixabay |
Exempel från verkligheten
2 903. Så många olika jobb har Erica Kring sökt under två års tid. Utan att få ett enda anställningserbjudande. Hon har arbetslivserfarenhet. Både från när hon hjälpt till inom öppna förskolan och tagit hand om administrativa uppgifter i kyrkan. Flera arbetsgivare har uppgett som skäl till att de inte vill anställa Erica att hon saknar erfarenhet, vilket alltså inte stämmer. Erika söker arbete 80 procent eftersom det är vad hon orkar mer, men Erica menar att det finns många människor som av olika skäl har liknande anställningar. Det borde inte vara en orsak till att hon inte får någon anställning. Erikas egen analys av orsaken till att hon inte hittat något jobb är att arbetsgivarna inte kan se förbi det faktum att hon sitter i rullstol. “Det har varit väldigt många fördomar i och med att jag är rullstolsburen. Det är mycket “kan du sköta ett jobb?” Och ja, det kan jag väl om jag får chansen”, säger hon.
I FN:s konvention om rättigheter för personer med normbrytande funktionalitet erkänns rätten till arbete för personer med funktionsvariation på samma villkor som för andra. Statistiken talar sitt tydliga språk. Idag är det inte så.