En hållbar rockfestival för alla

Sedan 2017 har Sweden Sweden Rock Festival arbetat strategiskt med hållbarhet. De startade då projektet Hållbar hårdrock tillsammans med LiveGreen. I filmen om hållbarhet nedan som festivalen tagit fram i samarbete med LiveGreen är finns jag med. Jag intervjuades under förra årets festival. Vi pratade om hållbarhet i allmänhet, jämlikhet, resurshushållning men särskilt om tillgänglighet. Hela intervjun är inte med i filmen så vill du veta mer om vad jag pratade om kan du läsa mer i inlägget Hållbar hårdrock

Sweden Rock arbetar kontinuerligt med att minska sin miljöpåverkan. De återvinner alla sina sopor, använder förnybar energi och arbetar med resurshushållning. De erbjuder ekologisk och närproducerad mat på festivalen och arbetar för att öka utbudet av växtbaserade alternativ. De har minskat användningen av engångsplast, ökat utbud av ekologiskt producerad bomull i merchendisen och helt slutat trycka programblad. Festivalen lägger också stor vikt vid säkerhet. De inkluderar trygghet i sitt hållbarhetsarbete. De arbetar bland annat med att separera gång- och fordonstrafik och ytterligare utöka belysningen. De arbetar också igenom rutinerna för att säkerhetspersonalen har rutiner för att säkerställa en trygg miljö för alla besökare.

Foto: Emma Bohlin.
Syntolkning: En leende kvinna i solen.

Hårdrockskulturen är en heterogen kultur, det vill säga att den domineras av män från västvärlden. Andra människor välkomnas med öppna armar men det är så kulturen ser ut. Festivalen arbetar aktivt med att öka mångfalden bland musiker och i ett större perspektiv även besökare. (Ser man någon man kan identifiera sig med på scenen kanske man känner sig mer lockad att besöka festivalen själv.) I år håller festivalen i den andra upplagan av “Sweden Rock-kollo” för unga musikintresserade tjejer. Syftet är att stötta unga tjejer som vill spela hårdrock.

Det jag tycker att festivalen gör mycket bra men som de inte själva tar upp när de berättar om i sitt hållbarhetsarbete är tillgängligheten. Detta, liksom övriga festivalen, arbetar de ständigt med att förbättra även tillgängligheten. Läs mer om deras tillgängligheten på Sweden rock här: https://www.swedenrock.com/festival/praktisk-info/tillganglighet  

Jag har alltid känt mig välkommen på Sweden rock. Som rullstolsburen kvinna må jag var i minoritet bland besökarna men jag har aldrig känt mig särbehandlad på något sätt under mina år som besökare på denna festival. Snarare har jag alltid känt mig trygg och välkommen. Jag har aldrig varit orolig att jag inte ska klara av att ta mig fram eller inte få hjälp om jag skulle behöva den. När det gäller gör både festivalen och besökarna allt som står i deras makt för att vara behjälpliga (ofta utan att man ens behöver be om hjälpen).

Har du besökt festivalen? Hur var din upplevelse?

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen