Personer med funktionsvariation missgynnas ekonomiskt del 1

Personer som inte passar in i samhällets funktionsnorm missgynnas ekonomiskt. Detta gäller särskilt funktionsvarierade kvinnor. En ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att var femte kvinna med funktionsvariation har så låga inkomster att de riskerar fattigdom. Fler än var fjärde saknar dessutom marginaler för att täcka oförutsedda utgifter. Rapporten visar också att alla funktionsvarierade, inte bara kvinnor, har sämre förutsättningar till delaktighet på arbetsmarknaden.
Jag har tidigare skrivit om rapporter som visar att risken att utsättas för diskriminering kan öka om man riskerar att utsättas på grund av flera diskrimineringsgrunder. För att synliggöra detta använder man sig av intersektionell analys. Detta innebär att man synliggör hur människor som bryter flera normer samtidigt bli utsatta för förstärkt diskriminering eftersom olika förtrycksgrunder samspelar.
Denna rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar stora skillnader mellan ekonomin hos män och kvinnor. Den visar också på skillnader hos ekonomin hos personer med normbrytande funktionalitet och de som följer funktionsnormen. Eftersom de som tagit fram denna rapport har använd sig av intersektionella analysmetoder har det de även undersökt skillnader i ekonomin mellan män och kvinnor med normbrytande funktionalitet och resultatet är mycket intressant. Av kvinnor med funktionsvariation över 30 år befinner sig 20 procent i risk för fattigdom vilket kan jämföras med 16 procent av män med funktionsvariation. En av orsakerna till detta är att kvinnor med funktionsvariation som medför nedsatt arbetsförmåga utgör en av de grupper som har mest långtidsarbetslöshet av de inskrivna arbetslösa kvinnor på Arbetsförmedlingen med en. Hela 61 procent kvinnor jämfört med 54 procent av männen är långtidsarbetslösa i denna grupp.

Foto: luxstorm via Pixabay.
Syntolkning: En ung kvinna i rött linne och jeans sitter på golvet
med ena armen lutad mot huvudet.
Framför sig har hon en orange spargris som ligger på sidan
med mynt utspridda runt omkring.   

“Flera rapporter har slagit fast att unga personer med funktionsnedsättning tillhör en av de grupper som har svårare än andra att få och behålla ett arbete. Bland de unga innebär den senare etableringen en sämre ekonomi, svagare socialt nätverk, dåligt självförtroende och en syn på framtiden som präglas av oro”
–  Analys i korthet. Kvinnor med funktionsnedsättning missgynnas ekonomiskt (2019) Jämställdhetsmyndigheten.

Läs om hur svårt det kan vara  för funktionsvarierade att finna ett arbete i inlägget Arbetslöshetstal 
större bland funktionsvarierade.

Läs mer

Jämställdhetsmyndighetens rapport “Ekonomisk jämställdhet för kvinnor med funktionsnedsättning – kartläggning av utmaningar för att nå det andra jämställdhetspolitiska delmålet” (2019) går att hitta här. En analys av rapporten i korthet finns här
Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen