Premiär! Månadens boktips: Februari

Bildresultat för förr eller senare exploderar jag

Förr eller senare exploderar jag (originaltitel The Fault in Our Stars) beskrivs som en ungdomsbok eftersom den handlar om unga människor. Men eftersom den behandlar mycket vuxna teman tycker jag att den inte borde underskattas. Den är skriven av den amerikanska författaren John Green och det är hans fjärde bok. Den gavs ut den 10 januari 2012 i USA och i januari 2013 kom den ut på svenska.

Boken huvudperson är Hazel Grace som diagnosticeras med fjärde stadiet av sköldkörtelcancer vid 13 års ålder. Två år senare efter experimentella behandlingar, mycket medicinering och med försämrad lungkapacitet sker ett medicinsk mirakel och tumörerna krymper, i alla fall tillräckligt mycket för att Hazels tillstånd ska vara stabilt för stunden. Eftersom Hazel spenderar den mesta av sin tid i hemmet är hennes föräldrar oroliga att hon ska bli isolerad. Hon blir därför ivägtvingad av sin mamma till kyrkans stödgrupp för unga med cancer och träffar där vännerna Augustus och Isaac. De tre blir varandras stöd igenom jobbiga operationer och tuffa besked.

Liksom alla tonåringar funderar ungdomarna i boken på livets mening, kärlek och framtiden. Skillnaden för Hazel, bokens jag, är att hon vet att hon ska dö. Inte om femtio år när hon har levt ett långt liv och rest värden runt, fått tre barn och är gammal och trött. Nej hon kommer dö snart. Eftersom hon inte vill göra mer skada än nödvändigt när det oundvikliga inträffa avvisar hon envist alla Augustus närmanden, åtminstone till en början, även om hon nog egentligen tycker han ser rätt bra ut.

Jag älskar den här boken! Hazels önskan få distansera sig från omgivningen för att undvika att skada någon man bryr sig om är någonting jag känner igen mig i mycket väl. Avvägningen mellan att vara stark och självständig har hela tiden behovet av tryggheten en annan människa ger i den andra vågskålen. Författaren Green har uppgett att originaltiteln är inspirerad av en replik från Shakespeares pjäs Julius Caesar (akt 1, scen 2) där adelsmannen Cassius säger till Brutus: “The fault, dear Brutus, is not in our stars, But in ourselves, that we are underlings.” 

Känner du inte för att läsa boken kan jag även tipsa om att en film baserad på boken hade premiär 2014. Shailene Woodley spelar huvudrollen som Hazel Grace Lancaster, Ansel Elgort spelar Augustus Waters och Nat Wolff spelar Isaac. Den är fantastisk den med! (Hett filmtips till en Valentindate!)

Vad är ditt bästa boktips? Berätta gärna i en kommentar nedanför!

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen