Hur jag lärt mig driva en framgångsrik blogg på två år

När jag startade den här bloggen i maj 2018 var jag miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen Östergötland. I botten har jag en fil.kand. i miljövetenskap. Jag visste massor om miljö men ingenting om bloggande. Jag har levt ett unikt liv och jag ville gärna berätta min historia för att inspirera andra. Dessutom tycker jag om att skriva och är bra på det också. Därför ville jag starta en blogg. Så jag googlade “hur man startar en blogg”.

Läs mer om bloggens syfte här: Sällsynta diagnoser

Jag startade bloggen genom Google publiceringsverktyg blogger eftersom det verkade enkelt. Det enda som egentligen krävs är ett Google-konto vilket jag redan hade. Jag minns inte att det var mycket svårare än att välja ett namn, godkänna de allmänna villkoren, göra lite inställningar och börja skriva! Blogger är användarvänligt och passade mig bra för att komma igång.

Att lära sig blogga

Så har jag fortsatt att utveckla bloggen under två års tid. En liten bit i taget har jag satt mig in i allt ifrån HTML-kodning för att göra egna widgetar till var man hittar och hur man kan använda bilder med CC-licens.

Efter ungefär i ett år kände jag att jag hade vuxit ur blogger. Jag hade lärt mig så mycket så att jag skulle kunna vilja kunna göra mer än vad jag hade möjlighet till där. Det var dags att flytta bloggen från bloggspott till sin egen domän. Samtidigt som jag genomförde flytten fick bloggen en ny grafisk profil. För att göra det tog jag hjälp av Saher från Pakistan som jag fick kontakt med genom Fiverr med att ta fram loggor till bloggen.

Loggorna för denna blogg är framtagna i samarbete med Saher från pakistan.

Tips till dig som också vill utveckla din blogg

 • När jag migrerade bloggen från blogger till wordpress använde jag mig av denna guide.
 • För att redigera bilder i mobilen använder jag gratisappen snapseed från Google. Ett tips jag fått av en fotograf på en föreläsning om mobilfotografering.
 • Later är ett verktyg jag använder för att schemalägga inlägg på Instagram. Later erbjuder även möjlighet att schemalägga inlägg på Facebook, Pinterest and Twitter. Mycket fiffigt!
 • Intresseorganisation Influencers of Sweden. På deras webbplats finns en kunskapsbank med information mängder av värdefulla tips och information om allt från lagar och regler, till sociala medier och fotografering.
 • Teknikbloggen Teknifik av Elin Häggberg. Elin är fantastiskt duktig på att förklara svåra saker så att det bli begripligt. Jag har lärt mig oroligt mycket av att följa henne. Bland annat har jag genom hennes guider lärt mig fler funktioner i olika sociala medier. Genom att stötta henne på Patreon har jag också fått tillgång till en workshop om sökmotoroptimering som jag verkligen rekommenderar.
 • Linda “La Linda” Hörnfeldt, entreprenör och bloggare. Linda har skrivit blogg sedan 2001. Det är få som har så bra koll på bloggande, sociala medier och influenserskap som hon har. På sin hemsida kan man bland annat hitta en steg för steg guide för hur man kan räkna ut vad man kan ta betalt för ett samarbete.
 • Kommunikatören Alexandra Bylund, driver sociala medier-byrån Mama Said media. Alexandra brinner för att utbilda människor i sociala medier. Hon delar generöst med sig av sina kunskaper i gratis webinarier som jag verkligen rekommenderar!
Sökmotoroptimering med Teknifik, viktigt att kunna när man driver en blogg

Hur jag arbetar med min blogg idag

Jag har just avslutat första terminen på en deltidskurs i kommunikation på distans vid Halmstad högskola. Kursen har mig kunskaper om metoder för att arbeta strategiskt med bloggens kommunikationsstrategi. Idag arbetar jag strategiskt med att ständigt utveckla bloggen genom att regelbundet:

 • analysera bloggens statistik
 • analysera mina målgrupper
 • förbättra spridningsstrategier
 • planera innehåll till både blogg och sociala medier
 • underhålla och utveckla en bloggens webbplats

Som person är som jag nyfiken och tycker om att lära mig nya saker. Jag är också en mycket kreativ person. Det är egentligen detta som är nyckeln. Oavsett hur mycket jag läser om algoritmer och sökmotoroptimering kommer innehållet alltid att vara det viktigaste. En blogg kommer aldrig att bli bättre än innehållet i den. Jag har en speciell talang för att förmedla komplexa budskap på ett sätt som är målgruppsanpassat och lätt att ta till sig.

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

2 svar på “Hur jag lärt mig driva en framgångsrik blogg på två år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen