Månadens boktips: December

Jag avslutar året med ett boktips som ligger mig mycket nära hjärtat. Dvärgen av nobelpristagaren Pär Lagerkvist. Genom Lagerkvist litteratur kan vi se spåren av den existentiella ångest som genomsyrat författarens ungdomsår. Många av de referat jag hittar om Dvärgen beskriver huvudpersonen i boken som ond och äcklig. Jag kan inte hålla med. Det är hans liv som gjort honom sådan. Världen har aldrig behandlat honom med respekt eller kärlek så varför skulle han visa världen något annat än motvilja tillbaka.

Dvärgen är en dagboksroman skriven ur dvärgens perspektiv. I boken får vi en inblick i hans upplevelser, tankar och sätt att se på världen. Dvärgen är i tjänst vid hovet i ett litet furstendöme, till vilket han sålts av sin mor, i renässansens Italien. Där tjänar han som budbärare, förtrogen, lönnmördare och leksak. Eftersom han inte har någon betydelse i herrskapsfolkets ögon kan han obemärkt ta sig fram i mörka korridorer.

Hela hans liv är kränkningar och hat. På gatorna kastar folket sopor och glåpord efter honom. Vid ett tillfälle ställs han upp på en pall och kläs av mot sin vilja för att studeras av en av furstens naturintresserade vänner. Han har aldrig upplevt kärlek, aldrig blivit älskad, aldrig haft en trygg varm famn att ty sig till som barn. Det här låter idag fasansfullt men faktum är att detta är att det som skildras i denna det mycket väl skulle kunna ha hänt.

För många familjer innebar födseln av ett kortvuxet barn en mun att mätta som inte själv kan bidra till familjens inkomster. Människor har alltid varit fascinerade av det det som är annorlunda. För de utan annan möjlighet till försörjning har denna fascination gett en böjlighet att skapa en inkomstkälla genom att helt enkelt underhålla omgivningen på sin egen bekostnad. Historiskt har rika familjer kunnat hålla till exempel kortväxta eller personer med hämmad förståndsutveckling som narrar och gycklare. (Karl Grunewald, 2012) Dvärgen i denna historia är dock mycket tydlig med att han inte är någon narr. Att familjer lämnade bort sina barn till andra, mer välbärgade människor, sannolikt i hopp om att barnen skulle få ett bättre liv än de själva kunde ge är inte helt omöjligt att förstå.

Läs mer om hur personer med normbrytande funktionalitet betraktats och behandlats historiskt i min serie “De oönskades historia”. Jag berättar särskilt om det här i den andra delen av serien.

Jag kom först i kontakt med denna bok i gymnasiet. Min svenskalärare gav oss boken som obligatorisk läsning. Just då mådde jag mycket dåligt psykiskt och hittade i denna bok en person som gav utlopp för all den ilska för världens orättvisor jag kände. Jag älskade boken från första stund. Har du läst boken men håller ändå inte med mig så har jag en sista fråga, vad heter “Dvärgen”? Är han inte ens värd ett namn?

Vad är ditt bästa boktips? Berätta gärna i en kommentar nedanför!

Tryckt källa: 

Från idiot till medborgare: de utvecklingsstördas historia av Karl Grunewald (2012)

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen