Jag har haft mitt värsta migränanfall på flera år.

Less på att inte kunna lita på svensk sjukvård

Igår gjorde jag en datatomografi av kranskärlen på min aorta. I december 2011 genomgick jag en aortarotsreplacment i Bryssel för att reparera ett aneurysm. När det gjordes togs kranskärlen ut tillsammans med mitt aneurysm och sattes sedan tillbaka utanpå mitt nya graft. Därför är också nerverna avskurna. Eftersom det nu är ungefär nio år sedan och därför ville min kardiolog göra en kontroll för att se att allt såg bra ut (jag skulle ju inte känna ifall någonting var fel). Min kardiolog är mycket noggrann och är nog den av mina vårdkontakter jag litar mest på! 

Läs mer om min operation här

Undersökningen

Jag har gjort datatomografier förut. Maskinen är som en liten tunnel med en maskinstyrd brits man åker fram och tillbaka på när bilderna tas. Jag fick byta om till en sjukhusrock och lägga mig på maskinens brits. Sjukhuspersonalen som gjorde undersökningen tog mitt blodtryck, satte elektroder på min bröstkorg och gav mig blodtryckssänkande och nitroglycerin. När undersökning pågick fick jag kontrastmedel insprutat i armen. 

Blodtryckssänkande tar jag varje dag. Kontrastmedel har jag fått förr. Det är inte jättekul men det brukar gå bra. Nitroglycerin däremot var nytt för mig. Eftersom undersökningen beställts av min kardiolog tänkte jag att allt säkert var som det skulle och protesterade inte. Personen som gjorde undersökningen sa att “man kan få lite huvudvärk av det, men det går över på tio minuter”. Jo tjena! Jag fick mitt värsta migränanfall på flera år. 

Jag gjorde undersökningen straxt innan lunch och den tog bara några minuter. Direkt efteråt kände jag mig lite omtöcknad men tänkte att det skulle gå över eftersom det var den informationen jag fått. Därför gick jag ut och åt lunch med min svärmor som var med mig som ledsagare och min svägerska som tog lunchrast för att göra oss sällskap. Efter lunchen gick jag med svärmor på stan i ett par timmar innan vi åkte hem. Hela tiden väntade jag på att huvudvärken skulle gå över, istället eskalerade den.

Helvetet bryter ut

När vi åkte hemåt kunde jag knappt hålla ögonen öppna (tur att jag inte var ensam). Jag hann äta ett äpple och dricka en kopp te när jag kom hem men sen var det kört. Jag fick inte behålla någonting eller sova mer än korta stunder förens klockan tre på natten. Då kunde jag dricka lite te, äta några äppelklyftor och äntligen sova några sammanhängande timmar.

Jag har i efterhand fått veta att nitroglycerin är ett snabbverkande kärlvidgande medel. Det har förr använts för att framkalla migränanfall i syfte att göra det möjligt att ställa migrän diagnos. Magnus blev väldigt orolig och nästan arg när jag berättade att jag fått det. Eftersom mina kärl är så ömtåliga har jag blivit förbjuden av läkare att ta läkemedel som kan vara påfrestande för mina kärl (det vill säga alla lite starkare migränmediciner). Därför känner jag mig nu i efterhand mig osäker på om det verkligen var detta min kardiolog tänk sig och om personalen som undersökte mig verkligen kände till och förstod min diagnos.


Dagen efter

Dagen efter vaknade jag med huvudvärk som höll i sig hela dagen. Jag kände mig totalt mörbultad och helt utmattad . Jag orkade inte göra någonting på hela dagen. På kvällen fick jag ett nytt migränanfall. Jag känner mig totalt utled på att jag inte känner att jag kan lita på på den svenska sjukvården.

Läs mer om hur migrän påverkar mitt liv här.

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen