Sällsynta dagen del 2

Mattis Täck, en riktig kämpe 

Mattias täck har en sällsynt muskelsjukdom som gör att han har ungefär 10% muskelstyrka. Sjukdomen har dock inte hindrat honom från att hitta andra vägar fram igenom livet. När han började spela bordpingis upptäckte han att han inte var stark nog att spela aggressivt, men var däremot bra på att spela tekniskt! Han blev så bra på det att han tog sig till paralympiska OS! Det gick bra för honom också, så bra att han fick tre paralympiska OS medaljer. En i Atlanta 1996, en i Sydney 2000 och en i Aten 2004.

Foto: Emma Bohlin

Idag ser livet dock annorlunda ut för den tidigare OS stjärnan. För ungefär två och ett halvt år sedan föll Mattias hemma i badrummet och bröt benet. Han skulle resa sig från toaletten men det var halt på golvet och han halkade till. Han satte sig på toaletten igen, efter det säger han, borde han inte ha försökt igen utan att ha gjort någonting åt halkan. Han säger:

“Jag slog omkull och hörde benet knäckas”

Sedan dess har hans kamp inte handlat om medaljer utan idag är han beroende av personlig assistans för att klara sig i vardagen. Mattias har assistans och ledsagning från kommunen som totalt blir cirka 4,5 timmar per dag. I den tiden ingår det flera toalettbesök varje dag, á fem minuter vardera. Det kommer man inte långt på säger han. För att få vardagen att fungera är han därför beroende av människor i sin omgivning. Han lovordar sina anhöriga och säger att utan dem skulle han aldrig få vardagen att gå ihop.

Vill du läsa om min syn på LSS debatten finns blogginlägget jag skrev inför valet i höstas här.

Under sin föreläsning skickar Mattias runt en av sina OS medaljer i salen så att alla ska få hålla i den och se hur den ser ut på nära håll. Det är en otrolig häftig känsla att få någonting som för de allra flesta av oss i rummet känns som en dröm att få vara i närheten av. Det är så vänligt av honom att ge alla som var där chansen att få se en riktig OS medalj på så nära håll. Trots den tuffa situation som han hamnat i efter benbrottet ger Mattias intrycket av att vara en mycket positiv och glad person som sprider glädje omkring sig. 

Mattias OS medalj. Foto: Emma Bohlin.

Läs mer:
Corren: Han räddas av sin pappa
LINKÖPING Mattias Täck, 44, har tre OS-medaljer i tre Paralympics. Nu går han sin tuffaste match – i kampen för ett värdigt liv. Motståndare: Linköpings kommun.
Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen