Det tar aldrig slut

Min fysiska form är just nu sämre än någonsin. Jag har inte tränat regelbundet sedan i slutet av förra året. Varje gång jag försökt komma igång igen under året har jag stött på nya hinder som stoppat mig från att komma tillbaka. Ju mer tiden gått har jag gradvis blivit i sämre och sämre form. Nu är jag i mitt livs sämsta form och jag hatar det!
Anledningarna till mitt förfall heter smärta, trötthet och oro. I vintras hade jag ont i mitt bäcken. Det tog flera månader innan orsaken till min smärta uppdagades och jag fick lindring. Orsaken visade sig vara att jag är överrörlig i bäckenet. Det gör fruktansvärt ont! (Liknar foglossning som man kan få om man är gravid.) Lösningen heter bäckenbälte. Nu har jag på mig det dygnet runt och tar bara av det korta stunder.
Under året har flera av mina anhöriga blivit allvarligt sjuka. Det har satt mig i en ny och ovan situation. Jag är inte van att vara anhörig till någon som är sjuk, jag är van att själv vara den som är sjuk. Dessa ombytta roller har varit svårt att för mig att anpassa mig till. Samtidigt som mina anhöriga varit sjuka har jag haft samma hälsotillstånd som tidigare och därför samma behov av mina anhörigas stöd som innan. Jag har alltid varit beroende av mina anhöriga och när det nu är dem som är sjuka har hela tillvaron vänts upp och ner. I våras när min eloped slutade fungera hade därför mina anhöriga inte möjlighet att hjälpa mig. Resultatet av det blev att jag överansträngde en fot och inte kunde gå på några veckor. Efter allt som hänt blev jag till slut så utmattad att jag behövde sjukskrivas. Jag klarade inte av att träna under sommaren. Allt jag orkade var att gå lite promenader och följde med ut i solen ibland. 
Jag har alltid rört på mig och varit aktiv på de sätt jag kan. Jag har stort behov av att ha så bra stabilitet som möjligt. Det minskar risken att jag skadar mig både genom att jag får lättare att “rädda” mig om jag är på väg att falla och genom att mina överrörliga leder hålls ihop bättre om musklerna är starkare. Med det sagt kan jag inte träna vad som helst. Simning, vattengympa, motionscykel, crosstrainer och pilates med boll är de träningsformer jag klarar bäst. Det svåraste av allt är att inte ta i för hårt och göra för mycket. Gör jag det får träningen motsatt effekt och jag blir sämre istället.

Foto:Mark Bertulfo via Unsplash.
Syntolkning: Ett stort rum i ett gym. träningsmaskiner står uppradade.
I mitten av rummet står en rad med motionscyklar.
Nu när jag inte tränat på länge har jag inte tillräckligt med muskler för att hålla emot när jag ramlar så min balans blir försämrad. Jag ramlar lätt och har ingen kontroll när jag faller. Det var det som hände för några månader sen när jag halkade i duschen. Jag slog mig ordentligt och hade ont i både benet och armen länge.

Vill du läsa om olyckan berättar jag om den i inlägget “Jag har gjort det igen”

Denna vecka hade jag tänkt försöka komma igång med träningen igen. Min plan var att försöka komma igång igen lite sakta och försiktigt efter allt som hänt under året. Jag har varit på gymmet ett par gånger och cyklat på motionscykel en stund. Armen jag skadade när jag ramlade har bråkat den senaste tiden och jag har börjat misstänka att armbågsleden blivit uttöjd i samband med fallskadan. Igår efter träningen när jag skulle byta plats i bastun gick den ur led. Jag var tvungen att dra den rätt igen med hjälp av den andra armen. Det är första gången det händer och det var mycket otäckt! Eftersom jag inte vet vad orsaken är vet jag heller inte hur jag ska undvika att det ska hända igen och det skrämmer mig. Dessutom gör är smärtan i armen tillbaka idag. Nu längtar jag till nyår. Det här året har inte varit bra för mig. 2020 ska bli bättre!

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen