Sällsynta dagen evenemang

Idag är det två veckor kvar till sällsynta dagen den 29/2 2020. Jag håller på att förbereda mig för fullt för denna stora dag. I sällsynta världen är detta en högtidshändelse. I år infaller dagen på den faktiska skottdagen och på en lördag. Det kommer att dröja innan det händer igen så i år måste vi alla passa på att fira riktigt ordentligt.

Sällsynta diagnoser i världen

Delta i den europeiska patientorganisationen EUORDIS kampanj för “Rare Disease Day” det vill säga internationella sällsynta dagen genom att använda taggarna #RareDiseaseDay och #Sällsyntadagen när du delar din historia och berätta om ditt sällsynta liv i sociala medier. Fördelen med sociala medier är att alla kan delta, överallt, alltid! Det enda som behövs är internetuppkoppling. Det är perfekt för den som inte kan eller vill delta i de fysiska evenemangen. Genom att till exempel skriva ett inlägg på Facebook, dela en bild på Instagram eller skriva en tweet visar vi tillsammans världen att sällsynta inte är ovanliga. Lika viktigt som att göra egna inlägg i sociala medier är att dela vidare andras berättelser öka spridningen av budskapet att sällsynta finns överallt.

Läs mer om EUORDIS (den europeiska patientorganisationen för sällsynta diagnoser) kampanj för sällsynta dagen på deras webbplats www.rarediseaseday.org och i bloginlägget Sällsynta dagen 2020.

Följ den officiella sidan för den europeiska sällsynta dagen på: FacebookTwitter och Instagram. Du kan också lägga till den officiella Facebook-ramen och Twibbon till dina profilfoton! 


Foto: Emma Bohlin
Syntolkning: Kala trädkronor på en strandbank i motljuset från en solnedgång.
Vid horisonten syns en bro.

Sällsynta diagnoser i Sverige

Runt om i Sverige ordnas en mängd olika evenemang på och runt sällsynta dagen med syfte att uppmärksamma sällsyntheten. Jag planerar att delta i flera evenemang. Den 24/2-26/2 är CSDsydost på turné i Östergötland och informerar om sällsynta diagnoser. Jag kommer vara med som informatör i Motala. På själva högtidsdagen kommer jag att vara i Stockholm på filmfestivalen Sällsynta Stories.

Många av evenemangen finns på Facebook. Du hittar många av dessa i länken.  
  

Sällsynta dagen i Norr
Först ut är CSD Norr med temadag om sällsynta diagnoser den 21 februari. Kom och lyssna till senaste informationen om CSD, Centrum för Sällsynta Diagnoser Norr.

Centrum för sällsynta diagnoser Syd ger dig möjlighet att lära dig mer om sällsynta diagnoser när du åker med Skånetrafiken under vecka nio.
Informationsturné om sällsynta diagnoser i region Sydöst
Centrum för sällsynta diagnoser Sydöst kommer under veckan innan sällsynta dagen, det vill säga under vecka nio, genomföra en informationskampanj runt om vid de olika sjukhusen i sydöstra sjukvårdsregionen.
Centrum för sällsynta diagnoser Uppsala – Örebro ger dig fredagen den 28 feb möjlighet att fördjupa dina kunskaper om sällsynta diagnoser med en temadag i Uppsala som bjuder på personliga berättelser, föreläsningar och paneldebatt.

Sällsynt Filmfestival i Stockholm

Sällsynta Stories Film Festival kommer att äga rum i Stockholm den 29 februari 2020 – på internationella Rare Disease Day. Dagens arrangemang syftar till att skapa ett roligt, inspirerande och pedagogiskt evenemang med filmvisning och panelsamtal. Dagen kommer att vara uppdelad i tre delar med temana: närståendeperspektiv, vägen till diagnos och framtiden för sällsynta diagnoser. Dagen avslutas med utdelning av 5 sällsynta priser.

Den 29 februari ges möjlighet att möta det sällsynta i Nordstan och ta del av en mängd spännande aktiviteter. Arrangemanget genomförs i bred samverkan med flera aktörer inom området sällsynta diagnoser.

Sällsynt temadag i Stockholm
Den 4 mars har CSD i Stockholm temadag om sällsynta diagnoser. Under förmiddagen presenteras forskning inom det sällsynta området. Eftermiddagen kommer mer vara inriktad på patientperspektivet med föreläsningar och anhörigberättelser.

Det finns ännu mer aktiviteter och vad du kan göra för att uppmärksamma denna dag är det egentligen bara fantasin som sätter gränser för!

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen