Är du med barn?

En enkel och välmenande fråga från en kollega som jag i allmänhet tycker mycket bra om. Jag vet att hon vill mig väl och att hon bara frågor för att få veta, för att få dela min glädje ifall det skulle vara så. Hon frågar inte för att vara okänslig. Hon vill inte med sin fråga göra någon antydan om mitt utseende. Jag vet att det är så för hon är en mycket positiv människa som vill alla väl och gör vad hon kan för att inspirera människor i sin omgivning att trivas med sig själva. 

Min kollegas fråga och reflektioner över situationen fick mig att fundera. Jag har hitintills valt att inte dela med mig av den delen av mitt liv eftersom det fortfarande är ett öppet kapitel. 

Barnfrågan

Det är en av de stora frågorna i mitt liv just nu. Efter den diskussion jag och min kollega hade den eftermiddagen kom jag till en insikt. Så länge som jag håller för mig själv hur det ligger till kommer jag fortsätta att få frågor. De flesta välmenande, vissa bara nyfikna. Vissa ställda på ett mer plumpt sätt än andra. Därför kommer här svaret. 

Min diagnos är genetiskt och förs vidare via en dominant gen. Det innebär att det är 50% risk att föra genen vidare till nästa generation.
Dessutom skulle en graviditet och förlossning innebära stora påfrestningar på kroppen. Det skulle kunna leda till rupturer i kärl och organ vilket skulle kunna medföra risk för mitt liv. Risken för mitt liv skulle även den vara ungefär 50%. 

Så, är jag gravid? Svaret. Är och förblir nej.

Foto: Emma Bohlin

Tack Melica för att du ger så mycket positiv energi. Vill du också ha en dos av hennes positivitet? Följ gärna min kollega på: @melicacliffoord på instagram

Vill du veta mer om min diagnos och graviditet? Forskningen på området är begränsad men här är några läsförslag för den som vill läsa mer:

Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen