När drömmen blir sann

När jag var fyra år fick jag en ny vän. Grannens katt hade fått kattungar och jag skulle få en av dem till min egen. Jag fick välja den själv. Det var två röda och en svartvit liten unge som låg hopkrupna i höet intill sin mor när jag och min familj kom för att få se dem första gången. Mammas katt var en röd stor hane som hette Gustav. Därför valde jag den svartvita katten. Min fyraåriga logik var den att vi då inte skulle riskera att blanda ihop dem.

Jag gav honom namnet Sigge Mckvack efter en karaktär i min favoritserie på Disneytimmen. Och han var min alldeles egen katt. Jag älskade min Sigge från första stund. Han hade mycket tålamod med mina lekar och vi hade många äventyr tillsammans. På kvällen när jag höll på att somna hoppade han upp i fotändan av min säng, rullade ihop sig och sov tillsammans med mig vid mina fötter. När jag började skolan började jag få problem med min andning. Efter mycket undersökningar och utredningar stod det klart att jag hade astma. När man har astma är det också vanligt med allergier. För att få veta säkert gjordes ett pricktest. Det visade att jag var allergisk mot lite allt möjligt. Bland annat pälsdjur. Jag var så otröstlig. Efter pricktestet åkte vi hem och skulle ha kalas för att fira min sexårsdag. Jag minns att jag och mina vänner grät och matade katterna med ostbågar. Efter det flyttade min Sigge till ett nytt hem. Det var en stor gård. Där fanns en annan flicka som hette Emma. Det fanns också en annan katt som liknade honom förutom det att han var dubbelt så stor. Där hade de fri tillgång till så mycket mat de orkade äta och en lada där de kunde fånga möss. Mammas Gustav var 16 år när detta hände. Han sover för alltid i björnbärssnåret i mina föräldrars trädgård.

Efter det var min högsta önskan att bli fri från de förhatliga allergierna. Varje gång jag såg en stjärna falla blundade jag och koncentrerade mig hårt på denna önskan. År efter år fortsatte jag att önska, egentligen utan någon större hopp. Men så hände miraklet. Jag reagerade inte på de djur jag träffade hos människor jag hälsade på längre. Jag var så van att vara allergisk mot lite av varje att det tog ett tag innan jag förstod att någonting var annorlunda. Det var först när jag började spendera mer och mer tid med mina svärföräldrars keliga katt som jag faktiskt började fundera mer och mer på varför jag inte verkade få någon allergisk reaktion även när jag legat och vilat i soffan med katten på bröstet en lång stund. Var jag inte allergisk mot pälsdjur längre? För att säker besökte jag tillsammans med min pojkvän Magnus (som idag är min make) Djurskyddet Fiahemmet i Norrköping. Det är ett katthem som ligger några få minuter från Norrköpings stadskärna där jag bodde då. Där det bodde katter i alla färger och former. Vissa delade större burar i lite större grupper andra satt två och två men bara en var ensam i sin bur. Det var en stor svart hankatt. Han hade lite vinda gröna ögon. Det såg lite dumt ut. Jag föll som en fura! Det fanns inte mycket i hans bur. Mat- och vattenskålar, låda, en stol och ett par slitna klösträd. Han hade ingenstans att gömma sig och kunde inte komma upp högre än vad de vingliga gamla slitna klösträden tillät. Jag hade ropat till mig Magnus för att han också skulle få se den fina svarta katten. Han höll med mig om att han var speciell och tyckte också om honom. Johan hette han. Jag frågade personalen varför han var ensam.

“Han är aggressiv mot andra katter”  

Han såg snäll ut men vad visste jag, jag hade inte haft katt sedan jag var sex år. Jag klappade Johan lite och han lät mig hållas en liten stund. När han fick nog visade han det genom att klättra upp så högt det gick att komma i buren. Vi lät honom vara ifred och fick vidare till de andra katterna. OM jag fortfarande hade varit allergisk mot katter hade jag nästan garanterat blivit svårt sjuk efter detta besök. Jag kelade med så många katter som tillät mig och la till och med ansiktet rakt i pälsen på en. Ingenting hände. För att vara riktigt säker kontaktade jag min vårdcentral och fick göra ett blodprov. Jag var i skolan när telefonen ringde, det var min läkare. Magnus var med mig i skolan den dagen och stod bredvid mig när telefonen ringde. 
“Jag har resultaten av dina allergiprover, du är inte allergisk mot pälsdjur längre!”

Jag var så lycklig att jag inte visste var jag skulle göra av mig själv! Min dröm hade blivit sann. Jag och Magnus såg på varandra. Jag minns inte vem som sa vad men någon sa: Ska vi åka och hämta honom? Så blev det! Direkt efter skolan åkte vi till Fiahemmet och hämtade katten Johan med de snälla, vinda, gröna, ögonen. Katthemmet lånade oss en djurtransport som han gick in i alldeles självmant så fort vi ställt ner den i hans bur. Under bilfärden hem var han knäpptyst. När vi kom hem till min lilla studentlägenhet och började göra iordning hans låda, matskålar och annat han kunde komma att behöva, stod han i transportburen i hallen. Under hela tiden som han väntade på att få komma ut strök han sig mot gallret och spann. När vi släppte ut honom gick han husesyn och inspekterade varje vrå av sitt nya hem. Han verkade mycket nöjd. Jag och Magnus som ville låta honom få lite lugn och ro satte oss i soffan under tiden. När han gått ett helt varv runt lägenheten kom han till oss och hoppade upp i soffan. Han hade nu varit i lägenheten i ca en halvtimme. Han la sig ner mellan oss på rygg och spann. Han hade valt oss. Vi gav honom namnet Bagheera. Han var ungefär två år när han kom till oss från Fiahemmet och till dem hade han kommit som gatukatt. Ingen vet var han kommit från eller vad som hänt honom innan det. Bagheera betyder ”Svart panter” på hindi och namnet kommer från Rudyard Kiplings Djungelboken. Han är en mycket speciell katt som hänger med överallt. Vi går ofta promenader tillsammans och han var näbb på vårt bröllop. Han har är också en jätteduktig storebror till Lucifer som också också kommer från Fiahemmet. 
Min önskan gick i uppfyllelse!
Foto: Emma Bohlin.
Syntolkning: Två svarta katter, den ena ligger hopkrupen i en blågrå kub
 som den andra står utanför.
Mitt namn är Emma Bohlin. Jag har en sällsynt genetisk bindvävsdiagnos som heter Loeys-Dietz syndrom (LDS). Jag är funktionsvariationsaktivist sedan många år. I denna blogg delar jag med mig av mina upplevelser, tips, vad min diagnos innebär och hur den påverkar mitt liv. Jag använder också bloggen som plattform för att förändra människors attityd till det som är annorlunda.
Inlägg skapade 211

Ett svar på “När drömmen blir sann

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen